28.9 C
Mostar

MERKEL: Možete biti Njemac čak i ako se ne zovete ‘Klaus’ ili ‘Erika’

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da su migranti koji žive u Nemačkoj Nemci čak i ako njihova imena zvuče strano, što je bila diskretna opaska na navike Nemaca da pitaju Turke rođene u Nemačkoj odakle su došli, prenosi Rojters.

“Integracija ne može biti poduhvat od sedam generacija kome nema kraja jer se neko ne zove Klaus ili Erika”, rekla je Merkelova tokom ceremonije povodom 60. godišnjice potpisivanja sporazuma između Nemačke i Turske o prihvatanju stotine hiljada Turaka da nadomeste manjak radne snage 1960-tih godina.

Ona je rekla da je pitanje koliko dugo osobi koja nema čisto nemačko ime treba da se integriše. “Mislim da svako treba da ima šansu, najkasnije kada dobiju nemačko državljanstvo i da tada budu viđeni kao deo ove zemlje i ime tu ne sme da ima nikakvu ulogu”, rekla je ona.

Merkelova, koja je na čelu nemačke vlade već 16 godina, najavila je povlačenje nakon izbora 26. Septembra na kojima njen konzervativni blok rizikuje da izgubi vlast jer u anketama zaostaje za socijaldemokratama levog centra (SPD) u anketama.

Uniji hrišćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel i sestrinskoj stranci iz Bavarske Hrišćansko -socijalnoj uniji (CSU) postepeno opada popularnost nakon njene odluke 2015. da ugosti skoro milion tražilaca azila, uglavnom iz Sirije i Iraka.

To je izazvalao žestoke kritike i omogućilo ultradesničarskoj stranci Alternativi za Nemačkoj da uđe u parliament na izborima 2017. godine, po prvi put od nacističke ere 1933-45.

Zbog haotičnog povlačenja NATO trupa iz Avganistana, imigracija je jedno od ključnih izbornih tema na ovim izborima, jer je Nemačka prihvatila hiljade Avganistanaca koji beže od talibana, zbog čega se strahuje od ponavljanja migrantske krize u Evropi 2015. godine.

Agencija rada procenjuje da će Nemačkoj biti potrebno oko 400.000 migranata godišnje kako bi nadomestila manjak radne snage.

Nemačka je uložila milijarde evra u kurseve jezika i obuku kako bi pomogla tražiocima azila da uđu na tržište rada učeći na greškama koje je načinila sa turskim radnicima koji nisu dobili pomoć da nauče jezik i usavrše svoje veštine.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno