16.6 C
Mostar

NOVAC VLADE FBIH: Za projekte muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji BiH 478.000 KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu prisustvovali potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Ugovore su potpisali predstavnici Upravnog odbora Fondacije sa korisnicima sredstava. Od ukupno podržanog 101 korisnika u ovoj godini, nakon okončane konkursne procedure, ugovori su, zbog poštivanja epidemioloških mjera, danas potpisani sa njih 15 s područja cijele Federacije BiH.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju putem konkursa ove godine je 478.000 KM, a osigurano je u budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta putem ”Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfera za muzičke scenske i likovne umjetnosti”.

“Nadam se da vam ova podrška olakšava rad. Dodjela sredstava kao podrška umjetnicima diljem Federacije BiH postala je već tradicionalna, kao i ova naša manifestacija. Nastavak finansiranja manifestacija, programa i projekata iz oblasti muzičke, scenske i likovne umjetnosti dokaz je da, bez obzira na sve negativne posljedice pandemije koronavirusa, Federacija BiH, u skladu sa realnim mogućnostima, iskreno želi i istrajava u pomoći našoj kulturi. Opredjeljenje Vlade i Federalnog ministarstvo kulture i sporta, a zahvaljujući Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti je da neprestano potiče razvoj i promociju naših umjetnika i njihovih djela”, poručio je premijer Novalić.

Za manifestacije, programe i projekte muzičke umjetnosti ove godine osigurano je 129.000 KM za 29 aplikanata, potom za scenske umjetnosti 173.000 KM za 33 korisnika, dok je za manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti za 28 aplikanata dodijeljeno 122.400 KM. Umjetnička djela otkupljena su od 11 umjetnika u iznosu od 19.900 KM.

Direktorica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad Danijela Papić je kazala da je ovakva podrška velika stvar za Tomislavgrad te da će opravdati ukazano povjerenje.

“Puno je problema u kulturi, ali mi se borimo, radimo sa djecom i mladima, to je naša snaga i potencijal. U tome vidimo budućnost”, rekla je Papić.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović također je zahvalio za sredstva te poručio da je situacija u kulturi bolja.

“Nama je osim novca jako važna i posjeta, da nas neko sasluša, da razgovaramo. Problema imamo, ali činjenica je da je stanje u institucijama kulture iz godine u godinu bolje”, rekao je Mujkanović.

I prošle godine je dodijeljen isti iznos, 478.000 KM za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH, a sredstva su dodijeljena za ukupno 129 aplikanata.

Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlada FBiH je osnovala 2007. godine, kada su osnovane i fondacije za kinematografiju, za bibliotečku djelatnost i za izdavaštvo. Ova fondacija je od svog osnivanja do sada ukupno podržala 1.529 projekata iz oblasti muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 KM, istakli su iz Fondacije.

“Zahvaljujem svima koji su danas došli, zahvaljujem svima na saradnji, kao i korisnicima sredstava i želim im uspješnu realizaciju projekata”, kazao je član UO Fondacije Miroslav Ilić.

Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti svojim djelovanjem, sredstvima osiguranim od Vlade FBiH i uz punu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, finansijski podržava manifestacije, programe i projekte od značaja za Federaciju BiH, ali i Bosnu i Hercegovinu. Svojim angažmanom podstiče promociju umjetnika koji značajno doprinose afirmciji bh. kulture i van granica naše zemlje, te predstavljaju umjetnike koji promoviraju sredine iz kojih dolaze uz ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost, poručili su iz Fondacije.

Izvor: FENA, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno