15.5 C
Mostar

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VOJINA PAVLOVIĆA zbog negiranja genocida

Pred Osnovnim sudom u Srebrenici u ponedjeljak, 25. oktobra, održano je ročište u premetu protiv Vojina Pavlovića, predsjednika “Istočne alternative”, protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog negiranja genocida.

Pavlovićev branilac Mirko Blagojević kazao je da je postupajući tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Munis Šabić odbacio krivičnu prijavu protiv Pavlovića jer “u vrijeme činjenja djela zakon o zabrani genocida nije postojao”, prenosi novinska agencija Srna.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko (Incko), koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazniće se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u dopunama.

Protiv Pavlovića je prijava pokrenuta zbog ljepljenja plakata kojima je veličao osuđenike za ratne zločine.

“Prijava je preinačena u prekršajnu i očekujemo da će i ona biti odbačena jer Pavlović nije lijepio plakate sa likom Ratka Mladića i navedenim sadržajem u Srebrenici, zbog čega je prijavljen, nego u Bratuncu, a za to nije podnesena prijava”, kazao je Blagojević nakon ročišta.

Pavlović je nakon izlaska iz Osnovnog suda u Srebrenici izjavio da će “Istočna alternativa”, čiji je predsjednik, na svoj način “nastaviti aktivnosti o pitanju odbrane eniteta RS i dokazivanja istine o stradanju srpskog naroda u Podrinju”.

Udruženje “Istočna alternativa” postavljalo je plakate u Srebrenici, na istoku BiH, sa likom i imenom Petera Handkea. Radi se o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, piscu čije ime budi kontroverze zbog podrške koju je pružao Slobodanu Miloševiću, ali i negiranja zločina u Srebrenici, kojeg je Međunarodni sud u Hagu označio kao genocid.

Udruženje koje predvodi Pavlović, također, je predlagalo da Ulica Maršala Tita u Srebrenici bude preimenovana u Handkeovu ulicu.

Čime se bavi “Istočna alternativa”?

Udruženje građana „Istočna alternativa“ nastalo je 2015. godine, sa sjedištem u Bratuncu. Registrovano je, što je potvrđeno za RSE, u Okružnom sudu u Bijeljini.

Predsjednik Vojin Pavlović, član je ekstremno desničarske Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, koja nosi ime haškog osuđenika i vatrenog zagovornika “velike Srbije” tokom ratova devedesetih, koji danas živi u Srbiji.

Godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac.

U Statutu udruženja stoji da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO paktom. Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu. Zalažu se i za nezavisnost RS, kao i utvrđivanje „istine“ o Srebrenici.

RSE, Foto: RFE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno