17.7 C
Mostar

OLAKO IZGOVORENE TEŠKE RIJEČI: Josip Juratović se zahvalio “umjerenim Bošnjacima” pa ponovio stavove “radikalnih Hrvata”!

Jučer je predsjednica Ursula von der Leyen potvrdila da će Evropska komisija preporučiti Evropskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom nakon što je naša zemlja krajem 2022. godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

KO SU UMJERENI, A KO RADIKALNI BOŠNJACI?

Sagovornik na ovu temu televizije N1 bio je poslanik Bundestaga i član SPD-a Josip Juratović. On je ponovio poruku Von der Leyen da BiH “konačno ima vladu koja je uradila za godinu dana više nego prethodne za deset godina”, a zatim izrekao jednu rečenicu koja je mnogima u našoj zemlji zaparala uši, prenosi SB.

“Htio bih se zahvaliti umjerenim Bošnjacima(?) koji su ogromne napade doživljavali, ali shvatili da ne smiju učiniti istu grešku kao Srbi sa Jugoslavijom ako žele zadržati BiH. Krenuli su hrabro u taj projekt i evo uspjeli su”, kazao je Juratović koji nikada nije krio svoju sklonost prema strankama Trojke, što je u potpunosti legitimno, za koje je, kao što vidimo, patentirao sintagmu “umjereni Bošnjaci” što, valjda, podrazumijeva da su stranke izvan stranaka Trojke “radikalni Bošnjaci”.

No, nije to ništa novo u stavovima Juratovića, on je to govorio i ranije. Međutim, preostali dio izjave je vrlo zabrinjavajući za njega kao socijaldemokratu. Pozdravljajući politiku “umjerenih Bošnjaka”, Juratović je ponovio propagandne stavove, njegovim rječnikom kazano, “radikalnih Hrvata” čiji su prethodnici upravo na talasu ratova i zločina koje je pokrenuo Milošević nastojali ostvariti svoje separatističke ciljeve.

HISTORIJSKI NEADEKVATNE PARALELE

Naime, tezu o “srpskoj grešci sa Jugoslavijom” već duže vremena koriste desničarski hrvatski političari i mediji koje je i sam Juratović dosljedno godinama kritikovao. Posebno su na njoj insistirali nakon propasti tzv. neumskih pregovora o izbornom zakonu početkom 2022. godine.

Navest ćemo samo nekoliko primjera:

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kojeg je Juratović u više navrata kritikovao da ugrožava interese Hrvata u BiH i da se služi rasističkim izjavama koje priliče desničarima, početkom 2022. godije je kazao da je “današnje ponašanje bošnjačkog vodstva u Bosni i Hercegovini preuzelo obrazac Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, iz 1990. godine.”

Deklarirani desničar i lider Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, je u više navrata kazao da je “bošnjačka politika direktna kopija onoga što je zastupao Slobodan Milošević”.

Prohadezeovski mediji poput Dnevnik.ba, Hrvatskog medijskog servisa, Večernjeg lista, RTV HZHB opetovano su isticali istu tezu u svojim analizama, a najagilniji je bio HDZ-ova medijska perjanica i promotor knjiga ratnih zločinaca – novinar Zoran Krešić. On je u intervju za hrvatski portal Direktno sredinom 2022. godine, netom po usvajanju Reozlucije o BiH u njemačkom Bundestagu, kazao sljedeće: “Cilj je istrebljenje Hrvata, a tajming ove rezolucije je pred predstojeće izbore kada Bošnjaci muslimani planiraju spojiti još jednu sliku u mozaiku, izbaciti, odnosno istrijebiti Hrvate iz vlasti u Federaciji i državi, te im uzeti ponovno člana BiH Predsjedništva. Nije li to upravo radio Slobodan Milošević u bivšoj Jugoslaviji?”

Ovih i sličnih primjera komparacije bošnjačke građanske politike sa politikom Slobodana Miloševića iz 90-ih godina ima na desetine što jasno ilustruje da se ne radi ni o kakvoj slučajnosti već jasno strukturiranom obrascu propagandnog djelovanja. Koliko je ova propaganda uzela maha govori i javno upozorenje jednog od zvaničnika NiP-a Denisa Zvizdića koji je uoči tzv. sarajevskih pregovora o izmjenama izbornog zakona, na kojima je i sam učestvovao, poručio:

“Mora se prestati sa uvredljivim, monstruoznim, zlonamjernim i neistinitim izjavama da je politika koju vode dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda jednaka politici ratnog zločinca Slobodana Miloševića, jer se time na najbrutalniji način izjednačavaju žrtve sa dželatom. (…) Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.“

Zašto Josip Juratović ponavlja ove, kako Zvizić kaže, monstruozne i zlonamjerne izjave, odnosno potpuno historijski neadekvatne paralele hrvatskih desničara koje je i sam Juratović godinama kritikovao da nanose štetu hrvatskom narodu u BiH, pitanje je za njega na koje bi, ako drži do sebe, trebao odgovoriti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno