14.9 C
Mostar

PATRUŠEV: Hrvatska je glavni partner Rusije

Republika Hrvatska ostaje jedan od glavnih partnera Rusije u Evropskoj uniji, izjavio je ruski ministar poljoprivrede, kopredsjedavajući međuvladine komisije za privrednu, naučnu i tehničku saradnju Dmitrij Patrušev nakon sastanka Komisije u petak u Zagrebu.

“Mogu potvrditi da Republika Hrvatska ostaje jedan od glavnih partnera Rusije u EU”, rekao je. “Energija, industrija, nauka i obrazovanje su naše glavne oblasti saradnje. I, naravno, vidimo ogroman potencijal u  poljoprivredi”, dodao je ministar, prenosi TASS. 

Trgovinski promet u ovom sektoru je u porastu, naveo je on. 

“Udvostručio se u periodu januar-septembar ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč niskoj osnovici, sadašnja dinamika daje sa sigurnošću zaključiti da je Hrvatska zainteresirana za rusku poljoprivredu i, obrnuto, ruski potrošači zainteresirani za hrvatske kompanije koje  posluju u prehrambenoj industriji“, rekao je Patrušev i dodao da Moskva namjerava „dati sve od sebe da osigura rast trgovinskog prometa između [dvije] zemlje“.

Potencijal proširenja saradnje u poljoprivredi između dvije zemlje je ogroman, rekao je ministar. „Zainteresovani smo da povećamo snabdijevanje vaše zemlje. Konditorsku hranu, hranu na bazi brašna i pekarske proizvode smatramo najperspektivnijim vrstama robe. Naglasio bih da ruska hrana može da konkurira alternativama iz drugih zemalja kako po kvalitetu tako i po cijenama“, zaključio je.

politički, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno