15.9 C
Mostar

PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ SA ČOVIĆEM o situaciji u BiH

Usvajanje promjena Izbornog zakona i potpora Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH bile su neke od tema hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića tokom susreta u Zagrebu 3. studenog.

Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa i naglasio je potporu usvajanju promjena Izbornog zakona do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, navodi se u priopćenju iz Ureda premijera.

Čović je, prema priopćenju, upoznao premijera Plenkovića o aktualnim događanjima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama “kako nalaže Ustav BiH i odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”.

Na sastanku je naglašeno da je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

Kako se navodi, sastanak je uslijedio nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH, kao i hrvatske Vlade s predstavnicima EU, SAD i međunarodne zajednice o reformi izbornog zakonodavstva u BiH. Plenković i Čović su izrazili očekivanje da aktivnosti EU-a i SAD-a pridonesu konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Razgovaralo se i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv pandemije COVID-19 te gospodarskoj suradnji, zaključuje se u priopćenju hrvatske Vlade.

Čovića je primio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prema priopćenju iz njegovog ureda, oni su razgovarali o statusu hrvatskog naroda u BiH te o potrebi osiguranja prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom, a što uključuje i legitimnu zastupljenost u institucijama i tijelima vlasti BiH.

Izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH dio su 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

RSE, Foto: Ured predsjednika Vlade
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno