14.9 C
Mostar

POLJSKI PREMIJER POZVAO NATO na ‘konkretne korake’ zbog krize na granici

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je 14. novembra da sa Litvanijom i Letonijom razmatra konsultacije u okviru NATO jer, kako je naveo, beloruskog lidera predsednika Aleksandra Lukašenka “puke reči neće zaustaviti u slanju migranata u juriš na granice Evropske unije i NATO”.

“Nije više dovoljno da javno izražavamo svoje uznemirenje, sada su potrebni konkretni koraci i angažovanje celog NATO”, rekao je premijer Moravjecki u intervjuu državnoj novinskoj agenciji PAP.

Izbeglice, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i dve članice Evropske unije – Poljske i Litvanije.

Situacija na granici Poljske i Belorusije je napeta, nakon što su migranti 8. novembra pokušali da sruše žilet žicu, ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Zapadne zemlje optužile su beloruskog lidera da je orkestrirao kontinuirani dolazak izbeglica na granicu sa Poljskom, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Belorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Belorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da reši ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji.

Poljski premijer je rekao da je će poljska granica biti “efikasna poslednja barijera za aktivnosti Lukašenka”, da su stvari na granicama Poljske i baltičkih zemalja na istočnoj migrantskoj ruti otvorenoj ovog leta “otišle predaleko” i da EU uviđa da to nije više samo problem istočnih zemalja članica na granici sa Belorusijom.

Šef diplomatije EU Josep Borrell najavio je da će ministri spoljnih poslova zemalja Unije u ponedeljak, 15. novembra, proširiti sankcije Belorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka.

Duž granice je prema procenama poljskih vlasti na beloruskoj strani oko 4.000 migranata.

U poslednja 24 časa poljski graničari zabeležili su 223 nelegalna pokušaja prelaska poljske granice iz Belorusije.

RSE, Foto: TASS
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno