14.9 C
Mostar

PORUKA IZ KANADE: Ured premijera Justina Trudeaua razmatra prijavu protiv Milorada Dodika!

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je odgovor iz Ureda premijera Kanade Justin Trudeau na pismo od 2. augusta u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Institut za istraživanje genocida Kanada tražio je u pismu od Kanade, kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine te da, zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

“Hvala vam za pismo u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma uzeli smo veoma ozbiljno u razmatranje. Ured premijera Kanade poslao je vaše pismo direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi informisanja, razmatranja i preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma”, navodi se u odgovoru.

Iz IGK-a ističu kako su nastavili “informisati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika”.

“Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke historije, kulture i tradicije opasno je ugrozio mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire. Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosne i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu je opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informisao nekoliko članova kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD-u i Evropi”, kazali su iz IGK-a.

Institut za istraživanje genocida Kanada je, povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija, zatražio od Regulatorne agenciju za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifikacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu.

slobodnaevropa, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno