17.7 C
Mostar

POTONUO BROD U CRVENOM MORU koji su napali jemenski Huti

Brod koji su napali jemenski pobunjenici Huti potonuo je u Crvenom moru, nekoliko dana nakon što je pogođen, prenijela je 2. marta agencija AP, pozivajući se na izjave jemenskih zvaničnika.

To je prvi brod koji je u potpunosti uništen u operaciji jemenskih Huta koji podržavaju Hamas (organizaciju koju su Sjedinjenjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku) u ratu protiv Izraela.

Američke vlasti su 24. februara izvestile da je napad Huta i oštećenje broda izazvalo opasnu naftnu mirlju dužine 29 kilometara.

Brod nazvan Rubimar (Rubymar) je plutao ka severu nakon što su Huti 18. februara izvršili napad na njega u tesnacu Bal el-Mandeb, ključnom morskom putu koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

Registrovan je u Velikoj Britaniji pod upravom kompanije iz Libana. Bio je na putu za Bugarsku iz Horkavkana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa više od 41.000 tona đubriva. Posada je bila primorana da napusti brod.

Međunarodno priznata vlada Jemena, kao i regionalni vojni zvaničnik, potvrdili su da je brod potonuo. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer informacije nisu odobrene za objavljivanje, preneo je AP.

Menadžer Rubimara iz Bejruta (Liban) nije bio dostupan za komentar.

Jemenska vlada u egzilu, koju od 2015. godine podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, saopštila je da je Rubimar potonuo kasno 1. marta kada Crveno more zahvatila oluja.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su 24. februara četvrti napad na položaje jemenskih Huta u pokušaju da odvrate napade Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

FRANCUSKI RATNI BROD na meti dronova u Crvenom moru

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno