15.5 C
Mostar

POZVALO NA MIR Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je pozvalo je na smirivanje tenzija i očuvanje mira i sigurnosti u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC), Joanikija, 5. septembra na Cetinju.

“Vijeće za nacionalnu bezbjednost izražava zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda” navodi se u saopštenju za javnost nakon sjednice koja je trajala 5 sati, a kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Navodi se da su članovi Vijeća upoznati sa posljednjim procjenama bezbjednosti Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije.

„Apelujemo da svi društveno-politički akteri, predstavnici medija, kao i svi građani, daju doprinos smirivanju tenzija” saopšteno je nakon sjednice Vijeća.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je 1 . septembra da je bezbjednosna situacija pred ustoličenje Joanikija, 5. septembra na Cetinju, nepovoljna.

Prethodno su iz kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori i Evropske unije (EU) u Briselu izrazili zabrinutost zbog rastućih tenzija, retorike podjela i netolerancije:

“Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primjerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji povjerenja”, saopštio je rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija Piter Lundberg, u ime tima UN u Crnoj Gori.

Portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero poručila je da je izazivanje etničkih/vjerskih podjela i netolerancije “opasno za sigurnost i dobrobit svih građana”.

Ustoličenju novog mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija na Cetinju protive se crnogorske nacionalne organizacije, Opština Cetinje i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) koji najavljuju dolazak i protestne skupove na Cetinju.

Smatraju da ustoličenje novog Mitropolita SPC u Crnoj Gori predstavlja nagovještaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“.

Na nekoliko lokacija na Cetinju u noći između 1. i 2. septembra polomljene su nadzorne kamere. Prvog septembra je došlo do incidenta između sveštenika i novinarske ekipe Televizije Crne Gore u Cetinjskom manastiru gdje je održan performans protiv mitropolita Joanikija ispred manastira.

U susret ustoličenju, 2. septembra zatvoren je jedini veći hotel na Cetinju zbog, kako je navedeno, propusta u poslovanju a ljekari opšte bolnice su dobili uputstvo da pacijente čije stanje to dozvoljava otpuste na kućno liječenje.

I dok iz Vlade upozoravaju na nepovoljnu bezbjednosnu situaciju povodom predstojećih događaja na Cetinju, ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u toku su pripreme za svečani doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija čiji je dolazak najavljen za subotu 4. septembra u popodnevnim satima.

Porfirije u Podgoricu dolazi dan prije najavljenog Joanikijevog ustoličenja na Cetinju.

Ustoličenje na Cetinju prisustvovaće patrijarh srpski Porfirije, episkopi i predstavnici crkvenih opština. Naime, mitropolija je 27. avgusta odlučila da odustane od okupljanja vjernika ispred Cetinjskog manastira već da se ceremonija obavi u krugu sveštenstva.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno