15.5 C
Mostar

OD DANAS U CHARLAMI: Procesualni rad “Linija razgraničenja” umjetnice Adne Muslije

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono najavljuje početak procesualnog rada “Linija razgraničenja” umjetnice Adne Muslije, koja će u prostoru galerije Charlama Depot od 02. do 09. augusta, u periodu od 13 do 15 sati zidati zid.

Ovo Udruženje svoje mjesto je do sada pronalazilo u alternativnim prostorima kafića, ali njegov rad bio je kontinuiran, uprkos slaboj i/ili nikakvoj finansijskoj podršci nadležnih instanci vlasti. Pandemija koronavirusa i ekonomska kriza učinile su da Caffe Galerija Zvono zatvori svoja vrata. Ipak, Udruženje Zvono dobilo je novi (alternativni) prostor za svoju izlagačku praksu – jedan zid galerije Charlama.

“‘Prostorna simbioza’ galerije Charlama Depot i galerije Zvono, predstavlja fenomen “dvije galerije pod jednim krovom”, koji se u svojoj suštini postavlja kao protuteža fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”. On je produkt solidarnosti, razumijevanja i podrške, koji etnodeterministički kontekst svodi na paradoks, ujedno postajući simbol opiranja marginalizaciji i getoizaciji umjetnosti”, naglašava umjetnica.

Ovo fizičko razgraničenje, koje dobija status umjetničkog djela, simbolička je materijalizacija dovođenja umjetničkih institucija na rub propasti. Ujedno, ono evocira sve one (ne)vidljive granice, kojima je određen svakodnevni život građana BiH. Zid čuva od izvanjskog. Zid je prepreka. Srušiti, ili ostaviti – pitanje je sad.

Praćenje toka procesualnog rada otvoreno je za javnost, a njegovo okončavanje pratit će participativni performans, koji će biti upriličen 09. augusta s početkom u 19 sati.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno