13.8 C
Mostar

PRVA POSJETA BIH IZ SAD, nakon novih sankcija Dodiku

Samantha Power, administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) boraviće od 19. do 21. januara u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), najavljeno je iz Ambasade SAD u BiH, u četvrtak, 13. januara.

Power će tokom posjete, kako se navodi, istaći čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za promociju pomirenja, demokratskih reformi, vladavine zakona i borbe protiv korupcije

“Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorka će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, saopšteno je iz ambasade SAD.

Dodaje se da će Power imati sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Predstavnica USAID-a razgovaraće i sa lokalnim partnerima te organizacije iz nevladinog sektora u oba entiteta u BiH, te svih etničkih grupa.

“Power će tokom posjete još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”, stoji u saopštenju.

To je prva zvanično najavljena posjeta BiH iz SAD nakon što je Ministarstvo finansija te zemlje, 5. januara, objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije.

Na listi je je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Milorad Dodik je kao jedan od najmoćnijih političara u RS više puta prijetio otcjepljenjem tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

Skupština Republike Srpske u decembru 2021. je izglasala zaključke o “prenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS”.

Prema zaključcima Narodna skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nešto ranije, u oktonru Narodna skupština RS-a je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

RSE, foto: gov.md
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno