14.9 C
Mostar

SCHMIDT SE U BEOGRADU SASTAO SA sa Vučićem i Porfirijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), saopšteno je u četvrtak, 9. septembra.

Fotografiju sa sastanka sa Šmitom, Vučić je objavio na svom Instagram profilu.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit sastao se u Beogradu i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

“Tokom posete Beogradu visoki predstavnik je iskoristio priliku da sa patrijarhom razmeni viđenja i mišljenja o regionu. Dogovoreno je da će nastaviti održavati kontakt”, saopšteno je iz Šmitovog kabineta.

Političari RS bojkotuju BiH institucije

Do sastanka Vučića i Šmita u Beogradu dolazi u momentu kada političari iz entiteta Republika Srpska bojkotuju rad državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Bojkot je počeo krajem jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu Parlamenta BiH, Saveta ministara i Predsedništva BiH. Izuzetak je napravio član Predsedništva Milorad Dodik, učešćem na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Sarajevu 27. avgusta.

Dodik je nakon tog sastanka izjavio da “Dejtonski sporazum gotovo ne postoji” i da je “potreban novi dogovor koji može stabilizovati BiH”. Pozvao je na novi dogovor uz posredovanje predsednika Turske, te Hrvatske i Srbije koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na Bledskom strateškom forumu, na kojem su dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvovala bez Milorada Dodika, Kristijan Šmit je 1. septembra izjavio da blokade ne mogu biti deo politika, nego da zapravo pokazuju slabost.

“Ovde sedimo i razmenjujemo argumente i pokušavamo naći rešenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni”, zaključio je Šmit.

Šmit je funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini preuzeo 1. avgusta. Politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini dovode u pitanje izbor Šmita na mesto Visokog predstavnika, a protiv njegovog imenovanja bile su Kina i Rusija.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno