14.9 C
Mostar

SEJDIĆ PISAO SCHMIDTU: Najmanje sam od vas očekivao ovakve nesmotrene izjave

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom njegovih nedavnih izjava.

“Poštovani visoki predstavniče gospodine Schmidt, ja sam državljanin i građanin Bosne i Hercegovine i nisam pripadnik jednog od tri ‘konstitutivna naroda’. Pripadam građanima BiH u okviru ustavne kategorije Ostali s pravom da biram, ali bez prava da budem biran na poziciju člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer sam Rom”, naveo je.

Ovu institucionalnu diskriminaciju Visoko sudsko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 22.12.2009. godine konstatuje u svojoj presudi i nalaže državi BiH da Ustav i Izborni zakon uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je preporuka Vijeća Evrope, Venecijanske komisije i drugih evropskih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“U BiH, najvećim dijelom na teritoriji Federacije BiH, živi 350.000-400.000 građana, državljana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje vi u svojoj izjavi i komentarima zaboravljate, odnosno eliminišete ih kao važan subjekt u izbornim procesima Bosne i Hercegovine. U vašoj opservaciji Izbornog procesa u BiH nijednim gestom niili komentarom niste se osvrnuli na presudu Evropskog suda za ljudska prava, što bi vam kao visokom predstavniku Evropske unije moralo biti i dužnost i obaveza, naročito ako se osvrnete na 14 zahtjeva prema BiH od institucije koju predstavljate”, napisao je.

Sejdić je citirao član V Ustava naše države: “Predsjedništvo BiH se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno s teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno s teritorije Republike Srpske.”

Smatra kako ovu diskriminatorsku odrednicu Ustava treba eliminisati na način da se svim građanima BiH omogući kako aktivno tako i pasivno biračko pravo.

Naveo je i član 9.12 (potpoglavlje B): “Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sastoji se od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije Bosne i Hercegovine (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).”

Misli kako ovu diskriminatorsku odrednicu Izbornog zakona treba mijenjati tako da pripadnici nekonstitutivnih naroda imaju pravo da budu zastupljeni u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Ja, kao neko ko je personalno involviran i zainteresovan u procesu usklađivanja Ustava i Izbornog zakona BiH s Evropskom konvencijom za ljudska prava, najmanje sam od vas očekivao ovakve, rekao bih nesmotrene izjave i komentare. Ljudi koji rade u situaciji su da pogriješe, ali isto tako da svoju grešku i isprave naknadnom izjavom Izvinjenja. Nažalost, neke se greške nikada ne mogu ispraviti pa je dobro iste svesti na minimum ili dobro razmisliti prije nego ih se učini”, napisao je.

Spomenuo je i kako od Schmidta očekuje da u opus svog rada uključi i pripadnike bh. građana koji se izjašnjavaju kao Ostali.

“Od vas kao legaliste i predstavnika Evropske unije očekujem da u vašem opusu rada, naročito rada na usklađivanju Ustava i Izbornog zakona BiH, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava i njenom provedbom, obavezno obuhvatite uključivanje i nas pripadnika Ostalih, jer nas se tiče”, zaključio je Sejdić.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno