-1.1 C
Mostar

SJEDINJENE DRŽAVE: Ubistvo policajca u Banjskoj ne može se izjednačiti sa ubistvom napadača

Sjedinjene Američke Države protive se nastojanjima da se ubistvo kosovskog narednika Afrima Bunjakua izjednači sa napadačima “koji su učestvovali u njegovom ubistvu”.

Ovo je za RSE rekao portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, na pitanje kako SAD gledaju na ljude koji su 24. septembra napali kosovsku policiju u Banjskoj u Zvečanu.

“Bili smo veoma jasni: SAD najoštrije osuđuju koordinisane i nasilne napade na kosovsku policiju 24. septembra i izražavamo saučešće porodici narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti. Protivimo se pokušajima da se tragična smrt narednika kosovske policije (Afrima) Bunjakua izjednači sa smrću pojedinaca koji su učestvovali u ubistvu policajca. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz transparentan istražni proces. Istraga je u toku”, rekao je Miler.

Kosovska policija je 24. septembra napadnuta u Banjskoj kod Zvečana, dok je izvodila akciju uklanjanja barikade postavljene na putu.

Kao rezultat napada, narednik Afrim Bunjaku je ubijen, a nekoliko drugih policajaca je ranjeno.

Osumnjičeni napadači – kojih je, prema podacima kosovskih vlasti bilo tridesetak – sklonili su se u manastir Banjska i odatle su nastavljeni sukobi sa policijom.

Tokom razmjene vatre ubijena su tri osumnjičena napadača, dok su četiri osobe uhapšene zbog ovog napada, koji Kosovo smatra terorističkim i za njega okrivljuje Srbiju.

Beograd je negirao da je učestvovao u ovom događaju.

U Srbiji je 27. septembra proglašen dan žalosti za trojicom ubijenih Srba u Banjskoj. Ovu odluku kritikovala je i Evropska unija. Portparol bloka Peter Stano izjavio je da se “žrtve terorizma ne mogu izjednačiti sa teroristima”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. septembra da pripadnike oružane grupe koja je napala kosovsku policiju nikada ne može opisati kao “teroriste”.

Zvaničnici na Kosovu saopštili su da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio i učestvovao u napadu na sjeveru.

Prema riječima predsjednika Srbije, Radoičića, koji je pod američkim sankcijama, ispitivaće nadležni organi Srbije.

ZVANIČAN STAV EVROPSKE UNIJE: Na Kosovu je izvršen teroristički napad

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno