28.9 C
Mostar

SKUP PRISTALICA Dodikovog SNSD-a u Banjaluci

U Banjaluci se u četvrtak, 18. aprila održava skup pristalica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (stranka Milorada Dodika) i drugih stranaka na vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Dodik, proruski predsjednik RS, koji se nalazi na listi sankcija SAD i Velike Britanije, poziv je uputio zbog najave donošenja Rezolucije o Srebrenici u UN-u, prenosi RSE.

Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine, bila je tema sastanka iza zatvorenih vrata u UN-u 17. aprila. Generalna skupština UN bi mogla da raspravlja o ovom dokumentu, koji su inicirale Njemačka i Ruanda, već početkom maja.

RSE je imao uvid u nacrt Rezolucije, u kojoj se, između ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se potiču članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Srpski narod, kao ni kolektivna odgovornost, ne pominju se direktno u ovom dokumentu.

Na skupuu Banjaluci su došli i predstavnici vlasti iz Srbije- Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, Nikola Selaković, ministar u tehničkom mandatu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Na skupu u Banjaluci su primjetne zastave bh. entiteta Republika Srpska, susjedne Srbije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U jednoj od ulica u centru Banjaluke Radio Slobodna Evropa (RSE) je zabilježio autobuse iz Srbije i to gradova- Beograda, Šabca, Obrenovca, Loznice i Uba.

Vlasnik “AIS Tursa” iz Krupnja kod Loznice Slavko Mićić rekao je kratko za RSE da “ne zna da li su njegovi autobusi u Banjaluci, da se izdaju preko agencije i da ih u ovom trenutku ima svuda”.

Vlasnik firme “Aladin turs iz Uba, Jovan Jovanović, ističe da on nikada ne pita ko se vozi.

“Ja vozim za novac, a gde se vozi, ko se vozi to ne pitam. Aranžmane ugovaraju šefovi saobraćaja po klasicnim uslovima”,kazao je Jovanović.

Na jednom parkingu, udaljenom oko tri kilometra od centra grada, uočeni su autobusi koji su dovezli građane koji su došli na skup. Radio Slobodna Evropa (RSE) je fotografisao i autobus sa registarskim oznakama Priboja u Srbiji.

Vlasnik kompanije, koji se nije htio predstaviti, je izjavio za RSE da su “otpremili jedan autobus”, ali “da ne zna ko su putnici iz Priboja”.

Zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete.

Haški sud je utvrdio da Srbija i Crna Gora nije odgovorna za genocid u BiH, niti je bila saučesnik, iako tadašnja SR Jugoslavija nije učinila ništa da ga spriječi.

zajedničkoj izjavi Kancelarije visokog predstavnika (OHR), Ambasade Sjedinjenih Država i Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH iz 2018., navedeno je da nema govora o kolektivnoj odgovornosti Srba za Srebrenicu.

“Niko ne demonizira Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi”, navedeno je tada.

Ove institucije su reagovale nakon što je Narodna skupština RS na sjednici odbacila izvještaj o Srebrenici rađen 2003. i 2004. godine, u kojem je Vlada RS priznala da se u tom gradu na istoku BiH desio zločin velikih razmjera.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno