23.8 C
Mostar

SLOVAČKI PREMIJER POVRATIO SVIJEST ali i dalje u ‘teškom’ stanju

Slovački premijer Robert Fico, koji je teško povrijeđen 15. maja u pokušaju atentata, povratio je svijest nakon višesatne operacije.

Zvaničnici bolnice u slovačkom gradu Banska Bistrica rekli su da je 59-godišnji Fico podvrgnut petosatnoj operaciji tokom koje su se dva tima ljekara borila za njegov život, prenosi RSE.

“Tokom noći ljekari su uspjeli da stabilizuju stanje pacijenta”, rekao je potpredsjednik Vlade Robert Kalinak novinarima okupljenim u bolnici u kojoj je Fico smješten.

“Nažalost, njegovo je stanje i dalje je vrlo teško jer su povrede komplikovane”, rekao je Kalinak, dodajući da je napad imao “politički motiv”.

Zamenik premijera Tomaš Taraba rekao je za BBC da je operacija Fica prošla “dobro” i dodao da “pretpostavlja da će na kraju preživeti”.

“U ovom trenutku nije u životnoj opasnosti”, rekao je Taraba, dodajući da je Fico “teško povređen – jedan metak je prošao u stomak, a drugi u zglob”.

Lokalni mediji su javili kasno u sredu da je 59-godišnji Fico došao svesti posle višečasovne operacije, mada nisu dali više informacija o Ficovom zdravstvenom stanju kasno u sredu uveče.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Estok rekao novinarima u bolnici u centralnom gradu Banska Bistrica da je premijer “u kritičnom stanju i da mu je život u opasnosti”.

Na snimcima događaja neposredno nakon napada vidi se da su agenti obezbeđenja podigli ranjenog Fica sa zemlje i uneli ga u crni automobil koji je odjurio.

Napadač učestvovao u anti-vladinim protestima

Eštok je rekao da je policija optužila osumnjičenog za ubistvo, nakon što je uhapšen 15. maja u Handlovi, gdje se napad dogodio.

Kako prenosi Rojters, osumnjičeni je kao razloge napada naveo vladinu politiku o krivičnom gonjenju i medije.

“Osumnjičeni je djelovao sam i učestvovao je u anti-vladinim protestima”, rekao je Eštok.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je novinarima da su svi šokirani strašnim i gnusnim napadom.

Ministar odbrane Robert Kalinak, koji je i Ficov zamenik, nije dao informacije o osumnjičenom, ali je rekao: “Ono što se desilo je politički napad. To je apsolutno jasno i na to moramo da reagujemo”.

Slovačka vlada je u sredu saopštila da je “posle sednice vlade u Handlovoj, došlo do atentata”.

Javna televizija RTVS prikazala je nosila koju su iz helikoptera izvukli lekari i ubacili u bolnicu u Banskoj Bistrici koja je okružena obezbeđenjem.

Osude napada i podjele u slovačkom društvu

Napad su osudili brojni svetski zvaničnici.

Vršilac dužnosti predsedavajućeg slovačkog parlamenta Peter Žiga rekao je da je reč o napadu “na načela slovačke demokratije”.

“Takav užasan čin nikada se nije dogodio u slovačkoj istoriji. Smatram to rezultatom uzburkanih strasti i podele slovačkog društva na dva nepomirljiva tabora”, dodao je.

Politikolog Miroslav Radek je u izjavi za slovački javni servis rekao da je napad “vrhunac polarizacije društva”.

“Emocije u društvu pogoršale su se nakon predsedničkih izbora”, kazao je on.

Fico je u oktobru 2023. po četvrti put imenovan za premijera Slovačke, pošto je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsednicu Čaputovu za “liberalni fašizam”, uspeo je da uveri građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća pretnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje se morao povući 2018.

On je pohvalio lidera susedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.

S druge strane, uprkos strepnji Brisela i Vašingtona, Fico je u više navrata govorio da nema nameru da zemlju s 5,5 miliona stanovnika izvlači iz Evropske unije ili NATO-a.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno