17.7 C
Mostar

SONJA BISERKO: Raspadom PES-a, srpska priča je vjerovatno završena

Direktorica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko, komentarišući aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori, iznosi stav da bi optimalno rješenje bila koalicija Spajićevog Pokreta Evropa sad, Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, te da bi takvo partnerstvo ubrzalo put Crne Gore ka EU.

„To garantuje proevropsku agitaciju i brži postupak ulaska Crne Gore u Evropsku uniju“, kaže Biserko.

Komentarišući nedavnu posjetu Milorada Dodika Crnoj Gori, Biserko kaže da se može tumačiti kao simbolika s obzirom na to da je došao iz Moskve i Bjelorusije, a imajući u vidu da u Crnoj Gori, kako naglašava, sve vrijeme djeluje Beograd.

“Mislim da je srpska priča, raspadom Pokreta Evropa sad, vjerovatno završena. Vidjećemo kako će se Spajić odnositi prema opoziciji i koga će prihvatiti u Vladu“, kaže Biserko.

Biserko je nedavno na okruglom stolu u Novom Sadu govorila na temu “Crnogorska nacionalna zajednica u Srbiji nakon popisa stanovništva”. Govoreći o tome šta je popis pokazao, za Antenu M ocjenjuje da je Crnograca u Srbiji posljednjih trideset godina, čak, sedam puta manje zato što Crna Gora sada prolazi ono što su ranije Slovenci, Hrvati, Bosanci, Albanci.

“Sve ove godine, posebno od nezavisnosti Crne Gore na djelu je jedna politika prema Crnogorcima koja je dovela do takvog rezultata. Njihova djeca prolaze kroz razne pritiske u školi, prilikom zapošljavanja što se sve očitalo na njihov položaj u Srbiji”, zaključuje Biserko.

INTERVIEW, SONJA BISERKO: Sve ukazuje da je na djelu bio scenario upada srpske vojske na sjever i podjela Kosova

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno