16.6 C
Mostar

STATE DEPARTMENT: Prijetnje državnim institucijama unose podjele među građane BiH

Prijetnje institucijama na državnom nivou unose podjele među građane Bosne i Hercegovine (BiH) i uskraćuje im prosperitetniju i stabilniju evropsku budućnost, saopštio je 25. oktobra Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta na zvaničnom Tviter nalogu.

Biro za evropske i evroazijske poslove je telo koje razvija i sprovodi spoljnu politiku SAD u Evropi i Evroaziji.

“Sjedinjene Države nastavljaju da naglašavaju ključnim liderima BiH našu posvećenost Dejtonu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Prijetnje institucijama na državnom nivou unose podjele među građane BiH i uskraćuje im prosperitetniju i stabilniju evropsku budućnost”, navodi se u Tviter poruci.

Zastupnici, ministri i drugi predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio je da će tražiti prenos svih nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što nije u skladu s Ustavom BiH.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno