-1.1 C
Mostar

STOLTENBERG: Ukrajinske snage postepeno napreduju u kontraofanzivi

Ukrajinske snage “postepeno napreduju” u kontraofanzivi protiv ruskih osvajača, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom ranije nenajavljene posete Kijevu 28. septembra.

Njegova izjava dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinska vojska saopštila da je odbila masivni talas ruskih napada dronovima na južna Ukrajina.

“Svaki metar koji ukrajinske snage povrate je metar koji Rusija gubi… Moskva se bori za imperijalističke zablude”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Stoltenberg je rekao da veze Ukrajine sa Alijansom nikada nisu bile tako bliske.

“Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije”, rekao je on.

Na ključnom samitu u julu, lideri NATO-a rekli su u saopštenju da je budućnost Ukrajine unutar Alijanse, ali će blok uputiti poziv Kijevu tek kada se “članice slože i ispune uslovi”.

Ukrajinski predsednik je takođe pozvao Alijansu da pojača sisteme protivvazdušne odbrane Kijeva uoči očekivanih ruskih udara na ukrajinske energetske objekte kako se približava hladna sezona.

Apel Zelenskog usledio je samo nekoliko sati nakon što je ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila da je uništila 34 od 44 drona Šahed iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala rano 28. septembra.

Ranije 28. septembra, portparol ukrajinske vojske Natalija Humenjuk rekla je da je Rusija pokrenula talas napada bespilotnim letelicama duž cele južne Ukrajine.

Rusija “ne prestaje sa pritiskom i traganjem za novim taktikama, odnosno upotrebom masovnih napada”, napisala je Humenjuk na Telegramu.

Na bojnom polju, ukrajinske snage su vodile 26 borbi u protekla 24 sata, odbijajući nekoliko talasa ruskih napada na u istočnom regionu Donjeck, uglavnom u oblastima Bahmut, Avdijevka i Marijnka, dok su konsolidovali položaj u oslobođenom selu Robotjne na jugu suočeni s pokušajima Rusije da ga ponovo zauzme, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u izveštaju 28. septembra.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno