23.8 C
Mostar

TRIVIĆ OBJAVILA PODATKE: Republika Srpska dvostruko zaduženija od FBiH

Zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić objavila je podatke o zaduženju BiH, iz kojih se vidi da je RS dvostruko zaduženija od FBiH.

“I dok nas vlast uvjerava kako čini sve da poboljša ekonomski standard naroda u Republici Srpskoj, zvanični i potpuno uporedivi podaci javnog duga po entitetima pokazuju da smo ravno dvostruko zaduženiji od drugog entiteta. U dokumentu koje objavljuje Ministarstvo finansija i trezora BiH prikazan je ukupan dug BiH, ali i dugovi po entitetima. Ovaj dokument sastavlja se na bazi podataka koje Ministarstvu finansija BiH dostavljaju entitetska ministarstva”, navela je Trivić.

Ukupan javni dug Republike Srpske zaključno sa 30. junom 2021. godine iznosi 6 milijardi i 388 miliona, dok ukupan javni dug FBiH iznosi 6 milijardi i 319 miliona.

NOĆNA MORA MILORADA DODIKA: U Republici Srpskoj izjednačen broj radnika i penzionera!

“S obzirom na to da je tržište FBiH otprilike dva puta veće od tržišta Republike Srpske, bilo mjereno bruto domaćim proizvodom, bilo mjereno brojem stanovnika, ukazuje na to da smo dvostruko zaduženiji od Federacije. Naše učešće duga u BDP-u je preko 57 posto, dok u Federaciji ono iznosi 28 posto. Prema drugom pokazatelju relativne zaduženosti, naš javni dug po stanovniku iznosi oko 5.600 KM, dok u FBiH iznosi oko 2.900 KM”, navela je Trivić.

Kako je kazala, poslanici SNSD-a su uvijek isticali da ovi podaci nisu uporedivi, jer dug FBiH ne sadrži dug kantona.

“Ako bolje pogledamo tabelu koja pokazuje unutrašnji dug po entitetima, vidjet ćemo da je za FBiH prikazan i dug kantona, dok je ovaj dug za RS naravno 0, jer nemamo kantone. Ovo ukazuje na činjenicu da su podaci potpuno uporedivi”, dodala je.

Veliki teret Republike Srpske predstavlja i dug javnog zdravstvenog sistema koji, prema podacima koje je dostavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske, iznosi milijardu i 60 miliona, a koji ne ulazi u obračun ukupnog duga.

“Ne želeći ni u kom slučaju da ‘navijam’ za drugi entitet, niti imam namjeru da se tamo selim, kako mi je to poručeno dva puta u Narodnoj skupštini, jednom od Zore Vidović, jednom od Nataše Radulović, želim samo da ukažem na katastrofalnu politiku upravljanja dugom koju u kontinuitetu vodi Vlada Republike Srpske. Sav patriotizam ili bolje rečeno ‘patriotizam’ SNSD-a može da stane u ove podatke. O ovim i mnogim drugim temama bit će riječi na redovnoj sjednici Narodne skupštine koja počinje sutra”, zaključila je.

Klix, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno