36.6 C
Mostar

NOĆNA MORA MILORADA DODIKA: U Republici Srpskoj izjednačen broj radnika i penzionera!

Penzioni sistem u Republici Srpskoj nalazi se pred pucanjem zbog enormenog porasta broja penzionera koji će uskoro premašiti broj radnika.

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem penzionera. Naime, u oktobru ove godine, u manjem bh. entitetu bilo je oko 273 hiljada penzinera dok je u isto vrijeme bilo 275 hiljade radnika. Što je još gore, taj negativni trend se nastavlja iz godine u godinu, i procjenjuje se da će najkasnije za pet godina, u “prosperietnijem dijelu BiH”, kako Milorad Dodik redovno naziva manji bh. entitet, broj penzionera nadmašiti broj radnika, što bi moglo dovesti do potpunog fijaska penzionog sistema.

Ni situacija u politički blokiranoj Federaciji BiH nije sjajna, no ipak je povoljnija. Naime, u oktobru 2021. godine, u Federaciji BiH je bilo 526 hiljada zaposlenih a 428 hiljada penzionera, što znači da je broj radnika za 98 hiljada veći od broja penzionera. Ohrabruje činjenica da broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH raste brže od broja penzionera, što ostavlja dovoljno prostora ne samo za redovnu isplatu postojećih penzija nego i za njihov blagi rast na godišnjem nivou.

Ključna razlika između dva entiteta nastala je u razdoblju od 2014. do 2018. godine kada je broj radnika u Federaciji BiH povećan za 73 hiljade – sa 448 hiljada na 521 hiljadu, dok je u Republici Srpskoj, upravo u tom razdoblju, broj radnika povećan za 20-tak hiljada a penzionera za oko 23 hiljade.

SB, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno