26.6 C
Mostar

U BIH STIGLI VOJNICI rezervnih snaga EUFOR-a

U Bosnu i Hercegovinu su stigli vojnici rezervnih snaga koji će biti u sklopu EUFOR-ovih snaga, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici EUFOR-a.

Dodaje se da će uskoro vršiti patrole širom BiH i obuku sa snagama EUFOR-a i predstavnicima Oružanih snaga BiH.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u bazi Evropskih vojnih snaga (EUFOR) Butmir u Sarajevu, 3. aprila, radi se o 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske..

“Biće to prilika da Oružane snage BiH (OS BiH) održe vježbu sa evropskim snagama. Možemo očekivati pojačano prisustvo trupa i opreme u BiH uoči vježbe”, rekao je tada na konferenciji za novinare Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Komandant Evropskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, generalmajor Laszlo Sticz je kazao 3. aprila da će na taj način biti unaprijeđena saradnja rezervnih snaga, kao i saradnja EUFOR-a sa OS BiH.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini više od 1.100 vojnika EUFOR-a.

Aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može se angažovati ukupno 3.500.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi, kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, pa je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Mandat EUFOR-a svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno