36.6 C
Mostar

U GAZI više od 30.000 ubijenih

Najmanje 70 osoba je ubijeno u napadu na grupu Palestinaca koji su čekali na humanitarnu pomoć u Gazi. Ovim je broj ubijenih od početka rata Izraela i Hamasa, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju za terorističku organizaciju, porastao na više od 30.000 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas.

Napadi na Gazu traju od 7. oktobra kao odgovor na napad Hamasa na Izrael. Područje je pretrpilo značajno uništenje i već mjesecima se nalazi izolovano od ostatka teritorije.

Humanitarne grupe kažu da je postalo gotovo nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć u većem dijelu Gaze. Ujedinjene nacije kažu da se četvrtina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi suočava sa glađu. Kako navodi BBC, došlo je do dramatičnog porasta zaraznih bolesti i pothranjenosti, kao i generalne nestašice lijekova i nedostatka medicinske njege.

Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je do sada poginulo 30.035 Palestinaca, a da je 70.457 ranjeno, od ćega naviše žena i djece. Ministarstvo ne pravi razliku između boraca i civila, a Izrael kaže da su ubili 10.000 militanata, bez pružanja dokaza.

U napadu Hamasa na Izrael ubijeno je 1.200 osoba, a militanti su zarobili oko 250 talaca. Hamas još uvijek drži oko 130 talaca. Dio talava je oslobođen tokom sedmice primirja u novembru, a vjeruje se da je dio talaca mrtav.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno