17.7 C
Mostar

U ISTOČNOM SARAJEVU s lokalnih institucija skinute zastave države BiH

Sa općinskih i gradskih institucija u Istočnom Sarajevu uklonjene su zastave države Bosne i Hercegovine, a obično je na njihovo mjesto postavljena još jedna zastava bh. entiteta Republika Srpska.

To je praksa koja se pojavljivala i ranije, piše Klix, a posebno je intezivirana s posljednjom političkom krizom izazvanom secesionističkom politikom režima Milorada Dodika.

Ovaj čin može se dovesti u vezu i sa obilježavanjem neustavnog dana RS-a, koji vlast u Banjoj Luci obilježava 9. januara.

Dan Republike Srpske obilježava se usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim, a nakon mišljenja Venecijanske komisije koja je ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, na područjima kako su tada kazali, “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji”, koja se tada raspadala.

foto: Klix
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno