23.8 C
Mostar

UDOVOLJAVANJE zahtjevima Čovića “izdaja države”

Potpredsednik SDA Safet Softić pozvao je danas na iznalaženje kompromisa sa zahtevima HDZ-a BiH Dragana Čovića što je u sarajevskim krugovima ocenjeno kao “izdaja države”.

U prilog ovim navodima, ukazuju, jeste napor probosanskih stranaka, pre svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

Saša Magazinović,  zastupnik SDP u Parlamentu BiH je ponovo danas kazao da su pregovori o izbornom zakonu trenutno “potpuni višak”. Kako je naveo, “učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS, poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”. kazao je.

Magazinović je, podsećamo,  i u izjavi za Danas sredinom decembra, kazao da je njegova stranka istupila iz pregovora o Izbornom zakonu, jer je ta tema trenutno od tercijarnog značaja.

„Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države“, kazao je Magazinović za naš list.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o izbornom zakonu jer time samo „kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze“ a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.

Za razliku od njega, potpredsednik SDA misli drugačije.

“Odnosi Hrvata i Bošnjaka trebaju da se postave na neki drugi nivo. Verujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizovati i relaksirati”, smatra Safet Softić. On je za Avaz ocenio da udovoljavanje zahtevima HDZ-a predstavlja kompromis.

“ Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji. Tako su stvari i postavljene”, kazao je.

Na pitanje veruje li da će se izbori ove godine uopšte održati s obzirom na rokove, naglašava da vremena i dalje ima jer, kako je naveo, rok je  sve dok se, prema Izbornom zakonu, ne proglase izbori.

Za narednu sedmicu planiran je novi nastavak pregovora s američkim i evropskim zvaničnicima, nakon niza neuspeha krajem prošle godine.

Danas, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno