28.9 C
Mostar

UNESCO proglasio prašumu Janj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a proglasio je u srijedu, 28.jula, prašumu Janj kod Šipova, na zapadu Bosne i Hercegovine (BiH), prirodnim dobrom od svjetskog značaja u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”.

To je prvo prirodno dobro iz BiH koje je uvršteno na ovu UNESCO-vu listu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prirodno dobro od svjetskog značaja “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope” prošireno je u srijedu, pored bosanskohercegovačkog, i sa lokalitetima iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske i Švajcarske.

Prašuma Janj, pored Perućice, jedna je od najpoznatijih bh. prašuma.

Strogi je prirodni rezervat površine od 295 hektara od kojih je na 58 hektara zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost a prašumu čine stabla bukve, jele, javora, brijesta, jasena i smreke.

Lokalitet svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope” trenutno je najveće serijsko dobro svjetske baštine sa 94 lokaliteta u 18 zemalja.

Obuhvata područja u Albaniji, Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Francuskoj, NJemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj i Ukrajini.

Na prestižnoj UNESCO-voj Listi svjetske baštine ranije je upisano područje Starog mosta starog grada Mostara, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Izvor: RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno