14.9 C
Mostar

USTOLIČENJE JOANIKIJA NA CETINJU potpomognuto kriminalcima

Ekipa je povezana preko Kneževićevog brata, Ostoje Kneževića sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a u kontaktima je i sa kontroverznim sveštenikom-padobrancem Crkve Srbije Mihailom Backovićem, koji opet ima konekcije sa prvim čovjekom ANB Dejanom Vukšićem. Uprkos kriminalnim dosjeima i prilično bučnom ponašanju, za sada nema policijskog nadzora ili kontrole, premda su informacije proslijeđene vrhu policije i za njih znaju operativci ANB-a

Knezeviceva grupa.jpg

Kneževićeva grupa

Uz podršku predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i logistiku pojedinih sveštenika Crkve Srbije, grupa bezbjednosno interesantnih osoba okuplja se svakodnevno u centru grada pripremajući se da bude na Cetinju 4. i 5. septembra kao ,,kordon zaštite“ prilikom ustoličenja mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, saznaje Pobjeda iz više izvora iz nikšićke policije.

Sastajalište je u lokalu ,,Bingo“, u centru Nikšića, koji srpski ekstremisti nazivaju ,,Dražin štab“ i ponosno na Fejsbuku objavljuju fotografije sa pripremnih dogovora.

KOVAČEVIĆ OKUPLJA, KNEŽEVIĆ ,,TRENIRA“

Pobjeda je već objavila da predsjednik nikšićke opštine, preko svog vozača Stanka Aleksića, sastavlja spisak zainteresovanih koji bi vozilima trebalo da ,,zaštitnike ustoličenja“ prebace na Cetinje.

Sada se, kako kažu izvori našeg lista iz nikšićke policije, organizuje i druga grupa koja broji dvadesetak ,,žestokih momaka“, predvođenih Mitrom Kneževićem, bezbjednosno interesantnom osobom.

Četrdesetogodišnji Knežević je, kako su to regionalni mediji zabilježili, dva puta hapšen u Bosni i Hercegovini. Prvi put još 2010. godine, kada je Knežević, skupa sa bosansko-hercegovačkim policajcem Nebojšom Novićem iz Kotor Varoši i osuđenikom na dopustu iz Doboja Vanjom Panićem uhapšen nedaleko od graničnog prelaza Deleuša u BiH. Sva trojica su osumnjičena da su opljačkali poslovnicu Prve banke i odnijeli 27.500 eura.

Mitar Knežević

Šest godina kasnije, ime Kneževića se pominje kao uhapšenog pljačkaša benzinske pumpe ,,Nastro“ u naselju Srpske toplice u Banjaluci. Nakon što je uzeo neznatnu količinu novca iz kase (446 konvertibilnih maraka – oko 223 eura) Knežević je u bijegu sletio autom sa ceste. U tužilaštvu je priznao djelo i ,,izrazio kajanje“.

Da li je i koliko Knežević odležao za ova djela, Pobjeda nije uspjela da provjeri. Izvjesno je, međutim, da je gonjen i procesuiran zbog nasilničkog ponašanja jer je u dva navrata u Nikšiću pretukao i mučio svoju djevojku (ime i prezime poznati redakciji).

Da li zbog obimnog kriminalnog dosjea, ,,tvrde“ pripadnosti Demokratskom frontu i četničkom pokretu ili vezanosti za Srpsku pravoslavnu crkvu, Kneževiću je od predsjednika opštine Kovačevića dato puno povjerenje da organizuje grupu koja će biti mobilna i spremna, ako zatreba, da ide na Cetinje?

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA POZIVA na smirivanje tenzija oko ustoličenja Joanikija

VEZE SA SPC i ,,PADOBRANCEM“ BACKOVIĆEM

Mitar Knežević, vođa grupe nikšićkih ,,srpskih zavjetnika“, mogao bi biti od koristi u akcijama na Cetinju, jer ima najbolju moguću logističku podršku: njegov brat Ostoja Knežević, sveštenik Crkve Srbije u Crnoj Gori, nedavno je postavljen za cetinjskog paroha.

Ostoja Knežević

Donedavni nastojatelj Hrama Svetoga Vasilija Ostroškoga u Nikšiću, Knežević je godinama bio desna ruka tadašnjeg episkopa Nikšićko-budimljanske eparhije, sadašnjeg mitropolita Joanikija. Bio je angažovan tokom litija koje je organizovala SPC 2020. godine, a skupa sa Joanikijem i još nekoliko sveštenika privođen je maja prošle godine jer su organizovali javna okupljanja uprkos zabrani javnih skupova zbog epidemije kovid-19.

Četrdesetogodišnji Knežević je dva puta hapšen u Bosni i Hercegovini. Prvi put još 2010. godine, šest godina kasnije njegovo ime se pominje kao uhapšenog pljačkaša benzinske pumpe ,,Nastro“ u naselju Srpske toplice u Banjaluci. Da li je i koliko Knežević odležao za ova djela, Pobjeda nije uspjela da provjeri. Izvjesno je, međutim, da je gonjen i procesuiran zbog nasilničkog ponašanja jer je u dva navrata u Nikšiću pretukao i mučio svoju djevojku

Kako sada službuje na Cetinju, Ostoja Knežević bi mogao da bude najbolji domaćin grupi koju predvodi njegov brat.

Prethodno bi u brdsko-brzinskom uvježbavanju srpskih ekstremista mogao značajno da doprinese i pop Mihailo Backović, kojeg je Joanikije nedavno postavio za sekretara episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića.

Pop Backović je za vrijeme Amfilohija Radovića dugo bio vođa tzv. Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore. Član te paracrkvene organizacije, kako je napisao novinar i publicista Vladimir Jovanović, bio je prije zamonašenja i već pominjani Ostojić, izbjeglica iz Sarajeva.

Široj javnosti Backović je postao poznat tokom spora države Crne Gore sa SPC nakon izgradnje nelegalne krstionice na Miholjskoj prevlaci. Sredinom 2020. godine Backović, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade, bio je aktivni učesnik i koordinator protesta Demokratskog fronta u Budvi.

Kontroverzno ponašanje nekadašnjeg padobranca, sadašnjeg sveštenika SPC, postalo je poznato i van granica Crne Gore kada je dokumentovano njegovo intenzivno druženje sa, kako se to kolokvijalno kaže, starletom Sorajom Vučelić, koja prema zvaničnim policijskim ocjenama Srbije i Crne Gore slovi za bezbjednosno interesantnu osobu.

SAMO DA VUKŠIĆ NE SAZNA

Grupa iz ,,Dražinog štaba“ u Nikšiću ima, dakle, svu potrebnu logistiku za djelovanje.

Prema informacijama iz nikšićke policije, vlasnik ugostiteljskog objekta đe se okuplja grupa blizak je prijatelj – prema pojedinim izvorima kumovski su povezani – izvjesnog Predraga Krcunovića, zvanog Krcko Bil, koji je u bjekstvu i traži se zbog više teških krivičnih djela, kako to policajci klasifikuju, sa ,,elementima organizovanog kriminala“.

Vukšić i Backović

Činjenica da je Krcunović u bjekstvu, prema izvorima iz policije, ne znači da i nije aktivan u formiranju grupe: operativni podaci ukazuju da preko kriptovanog telefona koordinira grupom i daje uputstva Kneževiću. Ova je ekipa bila aktivna i tokom parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u Nikšiću, mobilna je i spremna na akciju.

Uprkos kriminalnim dosjeima i prilično bučnom ponašanju, za sada nema nikakvih akcija policijskog nadzora ili kontrole, premda su informacije proslijeđene vrhu policije a i za njih znaju operativci ANB-a u Nikšiću.

Prema informacijama Pobjede, značajnu ulogu u minimiziranju procjene opasnosti ima upravo spominjani sveštenik-padobranac Mihailo Backović. Javna je tajna da je Backović u veoma dobrim odnosima sa prvim čovjekom ANB-a Dejanom Vukšićem koji je svojevremeno, kao advokat, zastupao Backovića! Backović je u ime SPC presudno uticao da Vukšić počne političku karijeru, imenovanjem za nosioca liste oko DF-a za Kotor.

Polovinom septembra prošle godine, u vrijeme kada se nova vlast tek formirala, portal ,,Udar“ – za kojeg se nikada nije utvrdilo ko ga je osnovao – objavio je u nekoliko nastavaka tekstove, ,,senzacionalno“ otkrivajući pripadnike raznih obavještajnih službi koji žive i rade u Crnoj Gori.

Značajnu ulogu u minimiziranju procjene opasnosti ove grupe ima sveštenik-padobranac Mihailo Backović. Javna je tajna da je Backović u veoma dobrim odnosima sa prvim čovjekom ANB-a Dejanom Vukšićem koji ga je svojevremeno, kao advokat, i zastupao

U jednom tekstu se portretisao lik i djelo popa Backovića, a onda je odmah reagovao advokat Vukšić, tada pravni zastupnik sveštenika Mitroplolije crnogorsko-primorske. Vukšić je najavio da će povodom medijskih objava portala Udar.me, čija je meta njegov klijent, ,,preduzeti opsežnu pravnu akciju u kojoj će se na tuženoj strani naći neke ugledne domaće i međunarodne korporacije, ali i sama država Crna Gora ako u najskorije vrijeme ne zaustavi nezabilježeno pljuvačku kampanju“.

Portal ,,Udar“ se nakon izvjesnog vremena ugasio, ali Vukšić – čak ni kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost – nije želio, htio ili mogao da razotkrije te ,,ugledne domaće i inostrane korporacije“.

Kako god, Vukšić je nastavio da se viđa sa Backovićem i kada je imenovan za direktora ANB u petogodišnjem mandatu. Maja ove godine uslikan je sa sveštenikom Crkve Srbije u jednoj kafani na Primorju, što znači da su i dalje razmjenjivali informacije.

Da li se možda u tim bliskim odnosima krije razlog zašto za prvog čovjeka ANB-a formiranje tajne srpske radikalne grupe u Nikšiću, među kojima se nalaze ljudi sa policijskim dosjeima, nije bio dovoljan razlog da ANB napravi makar provjeru policijskih informacija?

Ili, prosto, za Vukšića, nekadašnjeg nosioca liste ,,Za budućnost Kotora“, zastupnika popova Crkve Srbije, opasnost od ,,nasilnog ekstremizma“ postoji samo ako se Crnogorci javno iskažu ili protestuju u Crnoj Gori?

Izvor: Pobjeda.me, Foto: Pobjeda.me

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno