-1.1 C
Mostar

VUČIĆ U UN OPTUŽIO ZAPAD za kršenje međunarodnog prava u slučaju Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je zapadne države da su priznavanjem nezavisnosti Kosova “brutalno pogazile” povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 i “negirale sve principe koje danas brane”.

Ipak, istakao je da Srbija i sve njene institucije rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, prenosi RSE.

“To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Disbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv”, rekao je Vučić.

Vučić je u UN-u optužio vlasti u Prištini i premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija za porast etnički motivisanog nasilja prema Srbima.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, na koju se poziva Beograd, okončani su ratni sukobi na Kosovu. Pored ostalog, ona propisuje mandat NATO mirovne misije KFOR, sa ciljem zaštite svih građana Kosova.

Srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se sa Kosova u leto 1999. nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma čime je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Bombardovanje je pokrenuto zbog zločina srpskih vojnih i policijskih snaga nad kosovskim Albancima.

Za ratne zločine nad Albancima na Kosovu visoki srpski zvaničnici osuđeni su pred međunarodnim tribunalom u Hagu.

U osporavanju nezavisnosti Kosova, Srbija ima podršku Rusije i Kine, članica Saveta bezbednosti UN-a sa pravom veta.

Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Vučić je u obraćanju pred UN-om izjavio da Srbija “podržava i podržavaće” teritorijalni integritet Ukrajine.

“Jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom”, rekao je on.

Dodao je da Srbiji “pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine, drže oni koji su počinili agresiju protiv Srbije”.

“Kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta – ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak”, izjavio je Vučić.

Istakao je i da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN-a.

“Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja”, dodao je on.

Zvaničan stav Srbije je podrška teritorijalnoj celovitosti Ukrajine. To je potvrdila i glasovima za rezolucije u Ujedinjenim nacijama koje osuđuju rusku agresiju.

Međutim, Srbija ne uvodi sankcije Rusije zbog agresije na Ukrajinu, na šta je poziva Brisel jer je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Vučić je u UN-u istakao da je Srbija na evropskom putu, ali da “nije spremna da okrene leđa tradicionalnim prijateljstvima koje je gradila vekovima”.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem bili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

Vučić je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao niz bilateralnih susreta.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno