17.7 C
Mostar

ZELENSKI ČEKA ‘konkretne prijedloge’ komandanta vojske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da početkom naredne sedmice očekuje “detaljan izvještaj i konkretne prijedloge” od general-pukovnika Oleksandra Sirskog, koji je imenovan načelnikom Glavnog štaba 9. februara.

Tokom svog dnevnog videoobraćanja kasno 2. marta, Zelenski je primjetio da se Sirski nedavno vratio s obilaska fronta i dodao da Glavni štab ima “carte blanche za kadrovske promjene u vojsci ili bilo kakve promjene u štabu”, prenosi RSE.

Ranije istog dana, Sirski je najavio smjenu komandanata nekoliko borbenih brigada, napominjući u Telegram objavi da je tokom obilaska istočnog dijela fronta utvrdio da “neke brigade uspijevaju zadržati neprijateljske napade i zadržati svoje položaje, dok drugi ne”

Najave su uslijedile nedugo nakon što su ruske snage zauzele grad Avdijevku u regiji Donjeck nakon duge i skupe kampanje i izvještaja da se ukrajinske odbrambene snage suočavaju s nedostatkom streljiva usred opadanja zapadne pomoći.

Zelenski je rekao da nastavlja razgovore sa zapadnim partnerima o opskrbi oružjem i “kontinuitetu podrške”.

Veliki paket američke vojne pomoći zaustavljen je u Kongresu. New York Times je 29. februara objavio da je američka administracija razmatrala snabdijevanje Ukrajine streljivom iz postojećih zaliha kao privremenu mjeru iako je fond za obnavljanje tih zaliha iscrpljen.

“Ukrajina nije tražila ništa osim onoga što je potrebno za spašavanje života”, rekao je Zelenski.

“Nemoguće je razumjeti kako partneri mogu dopustiti da političke igre ili svađe ograniče našu obranu dok se gube životi. Nemoguće je to prihvatiti”, rekao je. “I biće nemoguće to zaboraviti. Svijet će zapamtiti.”, dodao je.

U međuvremenu, zvaničnici su rekli da je tijelo devetog civila ubijenog u napadu ruske bespilotne letjelice na crnomorsku luku Odesa 2. marta izvučeno iz ruševina stambene zgrade.

U ranim jutarnjim satima 3. marta oglasila su se upozorenja o zračnoj opasnosti u regiji Dnjepropetrovsk, ali nije bilo izvještaja o žrtvama u onome što je opisano kao “raketni napad” u području Nikopolja.

UN su 21. februara objavile da je najmanje 10.582 ukrajinskih civila ubijeno otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog obima u februaru 2022., dodajući da je “vjerovatno stvarni broj civilnih žrtava mnogo veći”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno