26.6 C
Mostar

ZELENSKI: Ukrajina će izgubiti rat ako američki Kongres uskrati pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će Kijev izgubiti rat ako američki Kongres ne odobri vojnu pomoć za borbu protiv invazije Rusije.

Republikanci u Kongresu mesecima blokiraju desetine milijardi dolara vojne pomoći Kijevu.

“Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat”, rekao je Zelenski tokom video sastanka platforme za prikupljanje sredstava koju je organizovao Kijev United24.

Zelenski je rekao i da “ako Ukrajina izgubi rat, druge države će biti napadnute”.

Nacrt zakona o dodatnoj potrošnji od oko 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini zaustavljen je u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, gde republikanci imaju tanku većinu, uključujući neke članove koji žele da Kongres da prednost bezbednosti granica nad međunarodnom vojnom pomoći.

Ukrajinski predsednik je prethodno rekao da će njegova zemlja pristati na paket pomoći SAD-a u obliku zajma.

“Pristaćemo na sve opcije”, rekao je dodavši da je ključno da pomoć stigne “što pre, to bolje”.

Ruska invazija na Ukrajinu traje više od dve godine.

Kijev je 7. aprila saopštio da su u ruskom udaru na grad Guljajpolje u južnom regionu Zaporožja poginule tri osobe.

“Dvojica muškaraca i žena poginuli su pod ruševinama svoje privatne kuće, koju je pogodila ruska granata”, rekao je šef regiona Ivan Fedorov na društvenim mrežama.

Zvaničnici su saopštili da je još jedan civil, jedna žena, ubijen u gradu Kupijansk, u severoistočnom regionu Harkiva, gde je poslednjih meseci sve više napada.

Vlasti glavnog grada Harkiva saopštile su da je Rusija izvršila još jedan napad 7. aprila ranivši pet civila, dan nakon smrtonosnog napada.

Rusija je, u međuvremenu, saopštila da je uništila 15 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad svojih graničnih oblasti Belgorod i Brjansk prijavivši smrt mlade žene.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je geler pogodio automobil sa šestočlanom porodicom u selu Šagarovka, oko 35 kilometara od granice sa Ukrajinom.

“Nažalost, jedna devojčica je umrla”, rekao je Gladkov ne precizirajući da li je maloletna.

ZELENSKI: Potrebno je više vojnika i opreme da se prekine ruska ofenziva

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno