36.6 C
Mostar

GENERAL VLADE U KABULU: Napredovanje talibana u Afganistanu je ‘razorna posljedica po globalnu sigurnost’

Afganistanski general upozorio je na “razorne posljedice po globalnu sigurnost” ako talibani pobijede u borbi protiv vladinih snaga.

General Sami Sadat vodi bitku protiv talibana u južnoj pokrajini Helmand, u kojoj su izbile intenzivne borbe u glavnom gradu Laškargahu.

Talibani su zauzeli okruge u centru grada.

Međutim, general Sadat uvjeren je da militanti neće zauzeti grad.

On je za BBC rekao da, iako je područje izgubljeno, vjeruje da talibani neće moći izdržati protunapad.

Također je naveo da su se talibanima pridružili borci iz drugih islamističkih skupina i upozorio da njihova osvajanja teritorija predstavljaju prijetnju i izvan Afganistana.

“Ovo će povećati nadu da će se male ekstremističke grupe mobilizirati u gradovima Europe i Amerike, a imat će i razoran učinak na globalnu sigurnost”, rekao je.

“Ovo nije rat u Afganistanu, ovo je rat između slobode i totalitarizma.”

Napad talibana u pokrajini Helmand dio je velike ofenzive diljem Afganistana.

STRAH OD TALIBANA: Ghani za nesigurnost u Afganistanu krivi ‘iznenadnu’ odluku SAD o povlačenju

Militanti su brzo napredovali posljednjih mjeseci jer su se američke snage povukle nakon 20 godina vojnih operacija u toj zemlji.

Helmand je bio središte američke i britanske vojne kampanje, a talibanska prevlast nad određenim područjima predstavljala bi udar za afganistansku vladu.

Ako bi došlo do pada Laškargaha, bio bi prvi glavni grad pokrajine koji su osvojili talibani od 2016. godine. On je jedan od tri glavna grada pokrajine koji su meta napada.

Pokušaji militanata da zauzmu Kandahar, drugi po veličini grad u Afganistanu, nastavljeni su nakon raketnih napada na njegov aerodrom 1. augusta.

Zauzimanje Kandahara predstavljalo bi ogromnu pobjedu za talibane, dajući im prevlast na jugu zemlje.

U trećem opkoljenom gradu, Heratu, na zapadu, vladini komandosi bore se s pobunjenicima nakon dana žestokih borbi. Vladine snage zauzele su neka područja nakon što je 30. jula napadnuta baza UN-a.

Izvor: RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno