23.8 C
Mostar

AUNG SAN SUU KYI dobila još četiri godine zatvora

Sud u Mjanmaru osudio je danas svrgnutu liderku Aung San Su Ći na još četiri godine zatvora zbog ilegalnog uvoza i posedovanje voki-tokija i kršenje ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa, saopštio je pravni zvaničnik.

Su Ći je u decembru osuđena po još dve tačke optužnice na četvorogodišnju zatvorsku kaznu, koju je šef vojne vlade smanjio na dve godine, prenosi Ap.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 76-godišnja Su Ći, koja je u pritvoru otkako su generali izveli državni udar i zbacili njenu vladu u februaru prošle godine, suočava se sa desetak optužbi.

Ako bude proglašena krivom po svim optužbama, mogla bi da bude osuđena ukupno na više od 100 godina zatvora.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe protiv nje smišljene da legitimizuju vojni puč i spreče je da se vrati politici.

AUNG SAN SUU KYI osuđena na četiri godine zatvora

Informacije o današnjoj presudi koja je doneta u glavnom gradu Nejpjidu saopštio je pravni zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti iz straha da će biti kažnjen jer je vojna hunta zabranila njenom pravnom timu da govori za medije ili međunarodne organizacije.

Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju koje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu.

Zvaničnik je rekao da je Su Ći osuđena na dve godine zatvora po Zakonu o izvozu i uvozu zbog uvoza voki-tokija i godinu dana po Zakonu o telekomunikacijama zbog njihovog posedovanja. Kazne se izdržavaju istovremeno.

Takođe je dobila dvogodišnju kaznu po Zakonu o upravljanju prirodnim katastrofama zbog navodnog kršenja pravila o korona virusu tokom kampanje.

Stranka Su Ći ubedljivo je pobedila na opštim izborima 2020, ali je vojska preuzela vlast zbog navodne prevare birača. Međutim, nezavisni posmatrači ocenili su da su izbori većinom bili slobodni i pošteni.

RSE, foto: Reuters
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno