23.8 C
Mostar

BIH IZGUBILA STATUS COVID ‘bezbjedne zemlje’ na EU listi

Vijeće Evropske unije (EU) ukinulo je status COVID-19 “bezbiedne države” Bosni i Hercegovini (BiH), saopšteno je iz ove institucije u četvrtak, 23. septembra.

BiH je tako postala posljednja država regije kojoj je ukinut ovaj status, što znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

“Nebitna putovanja u EU iz zemalja ili entiteta koji nisu navedeni u Aneksu i podliježu privremenim ograničenjima putovanja. To ne dovodi u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje putovanja bez važnog razloga u EU za potpuno vakcinisane putnike”, navodi se u saopštenju Vijeća.

Zdravstvene institucije BiH zabilježile su 852 nova slučaja zaraze korona virusom i 26 smrtnih slučajeva izazvanih zarazom, pokazuju podaci od četvrtka, 23. septembra.

COVID-19 ‘bezbjedne države’ su one koje u poslednjih 14 dana bilježe maksimalno 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Ranije u toku mjeseca EU je ukinula status “bezbjedne zemlje” svim ostalim državama regije.

EU svake dvije nedelje ažurira listu država koje se mogu smatrati bezbjednim u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj zemlji pojedinačno.

Restrikcije za putovanja za državljane takozvanih trećih zemalja je EU uvela na proljeće 2020. godine prilikom izbijanja pandemije COVID-19 u cilju smanjenja širenja zaraze.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno