23.8 C
Mostar

PORUKE SA DEMOGRAFSKOG SAMITA U BUDIMPEŠTI: Migracije nisu odgovor na pad nataliteta

Lideri zemalja srednje Evrope potpisali su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da imigracija ne bi trebala biti odgovor na pad nataliteta Evropske unije, te su pozvali zemlje članice da obiteljsku politiku drže pod nacionalnom nadležnošću.

“Povećanje broja evropske djece je ključno za očuvanje evropske kršćanske kulture i drugih vjerskih tradicija za druge generacije”, navodi se u izjavi koju su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke Republike, Slovenije i predsjednik Srbije. “Migracije ne bi trebale biti glavni alat za rješavanje demografskih izazova.”

Prema podacima Eurostata natalitet u Evropskoj uniji opada od 2000. godine, sa 1,53 djece rođene po ženi u 2019. godini što je znatno ispod oznake od 2,1 koja se smatra dovoljnom za spriječavanje pada broja stanovnika.

Na vlasti od 2010. godine Orban je sam sebe proglasio “neliberalnim” braniteljem “kršćanske Evrope” te se često sukobljava sa Briselom zbog svoje antiimigrantske politike i borbe protiv LGBTQ politika.

Orban koji vidi doseljavanje muslimana u Evropi prijetnjom za kulturni identitet kontinenta, posjetio je u srijedu čeličnu ogradu na granici Evropske unije i Srbije zajedno sa češkim kolegom Andrejem Babišem koji se poput Orbana suočava sa izborima, a kampanju vodi na snažnoj antiimigrantskoj platformi.

“Jedino održivo rješenje protiv izumiranja Evrope jeste povećanje nataliteta”, rekao je Babiš na Demografskom samitu u Budimpešti.

Prvi put održan 2015. godine takozvani Demografski samit u Budimpešti održava se svake dvije godine sa ciljem borbe protiv migracija ali i sa poticanjem kršćanskih parova da rađaju više djece.

Među prvim govornicima na dvodnevnom forumu bio je bivši američki potpredsjednik Mike Pence koji je pozvao zapadne zemlje da “obnove i očuvaju naše obitelji na kojima su izgrađene naše civilizacije.”

“Jake obitelji čine jake zajednice i jake zajednice čine jake nacije”, rekao je Pence pozivajući vlade da “stave porodicu na prvo mjesto.”

Uz pohvale Orbanu zbog uvođenja poreznih olakšica za majke koje imaju četvero ili više djece, Pence je osudio Kinu zbog “desetljeća zlostavljanja u ime kontrole stanovništva,” u sklopu njihove takozvane politike jednog djeteta.

Orban je pak rekao da se “Mađarska mora braniti jer zapadna ljevica napada.”

“Pokušava relativizirati pojam obitelji, a njihovi alati za to su rodna ideologija i LGBTQ lobi koji napadaju našu djecu”, rekao je Orban.

Napetosti između Mađarske i njenih partnera u EU zahuktale su se u junu zbog kontroverznog zakona koji je usvojio mađarski parlament kojim se zabranjuje “promocija” homoseksualnosti među maloljetnim osobama.

Evropska komisija pokrenula je pravnu akciju protiv Orbanove vlade zbog novog zakona koji je stupio na snagu ovog mjeseca, rekavši da je diskriminatoran i da je u suprotnosti s evropskim vrijednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Izvor: Reuters, AFP, RSE

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno