15.5 C
Mostar

BIH RASPISALA MEĐUNARODNU POTJERNICU za generalom Milomirom Savčićem

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je u utorak, 10. augusta, naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od ponedjeljka, 9. augusta, nedostupan Sudskoj policiji BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Suda BiH.

Sud je predsjedniku Boračke organizacije RS-a generalu Savčiću, protiv kojeg se vodi proces od juna 2020., odredio pritvor do kraja suđenja zbog “medijskih istupa i komuniciranja s medijima o činjenicama o predmetu”.

POLICIJA NIJE PRONAŠLA GENERALA SAVČIĆA nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor

“Sud je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije proveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice”, saopćeno je iz Suda BiH.

Nije poznato gdje se trenutno nalazi Savčić, koji je trebao biti priveden u ponedjeljak navečer, 9. augusta, nakon odluke Suda o pritvoru, ali Sudska policija BiH u nije pronašla Savčića na adresi stanovanja.

Ovo je za RSE ranije u utorak potvrdio ministar pravde BiH Josip Grubeša.

“Naredba Sud za lišenja slobode stigla je Sudskoj policiji oko 16 sati u ponedjeljak. Oni su mu bili na kućnoj adresi iza 21 sat. Nisu ga našli. Zvali su ga na telefon, ne javlja se. Pitali su advokata, ne zna gdje je”, kazao je za RSE ministar Grubeša.

Sud BiH je Savčiću odredio pritvor do kraja suđenja, s mogućnosti žalbe na odluku.

Kako su naveli iz Suda, odluka pritvoru donesena je “zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva”.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je pritvor za Milomira Savčića na ročištu u ponedjeljak, 9. augusta, zbog, kako su naveli zbog “medijskih istupa i komentiranja događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

Tužiteljstvo je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mjere, a sva četiri su zabilježena nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Kako je Savčić postao “nedostupan organima”?

Iz Suda BiH kažu da je Tužiteljstvu dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi poduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

Tužiteljstvo je odbacilo je navode o njihovoj odgovornosti jer Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog Milomira Savčića.

S obzirom na upite o tome kako je moguće da je pušten nakon održanog ročišta čime je omogućeno da ne bude dostupan organima gonjenja, iz Tužiteljstva su kazali da se “kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog”.

“Te na takav način osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15:30 sati”, poručili su iz Tužiteljstva.

Kako je došlo do određivanja pritvora?

Za Tužiteljstvo i Sud bila su sporna dva nastupa Savčića na Radio-televiziji RS-a u julu, i još dva gostovanja na drugim medijima.

Savčić je za RTRS 22. jula govorio da se Inzkova odluka mora odbaciti.

“Nikada nismo osporavali da se desio zločin i da smo i sami tražili da oni koji su odgovorni za to odgovaraju, ali ne možemo da prihvatimo nešto što se apsolutno nije desilo i što nije tačno i da sami sebe osudimo za nešto što nije činjenično stanje, niti se može bilo čime dokazati”, kazao je, između ostalog Savčić.

Savčić je nakon određivanja mjere pritvora izjavio za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS) da je zaprepašten odlukom Suda BiH.

“Saznanje da je određena mjera pritvora izaziva samo zaprepaštenje, čuđenje i nevjericu gdje se mi to nalazimo, u kakvom stanju, sistemu, poretku pravnom ili nepravnom”, rekao je on.

Dodao je da dokazi koje je predložio tužilac ne pokazuje da je prekršio mjeru koja mu je bila određena.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine. Savčiću je izrečena zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno