5.9 C
Mostar

POLICIJA NIJE PRONAŠLA GENERALA SAVČIĆA nakon što mu je Sud BiH odredio pritvor

Sudska policija Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak navečer, 9. augusta, nije pronašla Milomira Savčića, optuženog za genocid, kojem je Sud BiH istog dana odredio pritvor zbog “medijskih istupa i iznošenja činjenica o predmetu”.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio ministar pravde BiH Josip Grubeša.

“Naredba Sud za lišenja slobode stigla je Sudskoj policiji oko 16 sati u ponedjeljak. Oni su mu bili na kućnoj adresi iza 21 sat. Nisu ga našli. Zvali su ga na telefon, ne javlja se. Pitali su advokata, ne zna gdje je. Probat će opet danas”, kazao je za RSE ministar Grubeša.

Sud BiH je Savčiću, kojemu se sudi za genocid u Srebrenici od juna 2020. godine, odredio pritvor do kraja suđenja, s mogućnosti žalbe na odluku.

“Pritvor može trajati do kraja suđenja, s tim da će se svaka dva mjeseca raditi kontrola pritvora. Naravno, postoji i mogućnost žalbe”, kazao je za RSE Miodrag Stojanović, Savčićev branitelj, u ponedjeljak.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je pritvor za Milomira Savčića na ročištu u ponedjeljak, 9. augusta, zbog, kako su naveli zbog “medijskih istupa i komentiranja događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

SUD BIH: General Savčić ide u pritvor do kraja suđenja za Srebrenicu

Tužiteljstvo je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mjere, a sva četiri su zabilježena nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Riječ je o dva nastupa Savčića na Radio-televiziji RS-a u julu, i još dva gostovanja na drugim medijima.

Savčić je za RTRS 22. jula govorio da se Inzkova odluka mora odbaciti.

“Nikada nismo osporavali da se desio zločin i da smo i sami tražili da oni koji su odgovorni za to odgovaraju, ali ne možemo da prihvatimo nešto što se apsolutno nije desilo i što nije tačno i da sami sebe osudimo za nešto što nije činjenično stanje, niti se može bilo čime dokazati”, kazao je, između ostalog Savčić.

Savčić je nakon određivanja mjere pritvora izjavio za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS) da je zaprepašten odlukom Suda BiH.

“Saznanje da je određena mjera pritvora izaziva samo zaprepaštenje, čuđenje i nevjericu gdje se mi to nalazimo, u kakvom stanju, sistemu, poretku pravnom ili nepravnom”, rekao je on.

Dodao je da dokazi koje je predložio tužilac ne pokazuje da je prekršio mjeru koja mu je bila određena.

Sud BiH potvrdio je 13. januara 2020. godine optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi tereti da je počinio krivično djelo genocid. Prema optužnici, Savčić je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 10. februara 2020. godine Savčić se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 22. juna 2020. godine. Savčiću je izrečena zabrana napuštanja BiH i naloženo oduzimanje putnih isprava.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno