29.9 C
Mostar

ŠTA ZNAČI “NISMO SAGLASNI”?: Dodik negira da je učestvovao na sjednici Predsjedništva

Član Predsjedništva Milorad Dodik prekinuo je blokadu rada institucija BiH sinoćnjim učestvovanjem na sjednici o Centralnoj banci BiH. Ipak, danas je uslijedio “demanti” iz njegovog kabineta, ali dokazi upućuju da je to pokušaj neke vrste političkog spina iz RS-a.

Novinska agencija Srna je danas pak objavila kako Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda oštro demantuju informaciju da je održana telefonska sjednica ovog tijela, ističući da je, kako kažu, to još jedna laž očigledno plasirana s ciljem pokušaja razbijanja srpskog jedinstva u Republici Srpskoj.

U ime Dodika glasao je njegov šef kabineta Danijel Dragičević. Kada se održavaju telefonske sjednice, to se najčešće održava putem emaila i to tako da kabineti razmjenjuju materijal, a pismeno se izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda i taj stav se u Sekretarijatu Predsjedništva verifikuje kao zvaničan.

Faksimil glasanja iz Dodikovog kabinate

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za naš portal je kazao kako je Dodik glasao protiv i time učestvovao u radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iako je rekao da neće.

“Glasao je protiv novog Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine, koje je isto kao i staro, za koje je već jednom glasao! Da apsurd bude veći, staro Vijeće nastavlja svoj rad do izbora novog, koje će biti isto kao staro, za koje je Milorad Dodik već jednom glasao, a sada neće, bez obzira na to što je isto”, izjavio je Komšić.

Iz kabineta člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda rekli su Srni da za imenovanje članova Upravnog vijeća Centralne banke BiH, što je bilo predviđeno dnevnim redom telefonske sjednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsjedništva, odnosno moraju svi biti “za”, a svima je apsolutno jasno da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata, tako da od danas Upravno vijeće Centralne banke BiH ne postoji.

O ovoj temi smo kontaktirali i šefa kabineta Milorada Dodika – Danijela Dragičevića, koji nam je kazao da se stav “Nismo saglasni” odnosi na održavanje sjednice.

Ipak, simptomatično je da se na poziv o održavanju sjednice i tačkama dnevnog reda odgovara kratko sa “Nismo saglasni”. To se može tumačiti i drugačije, što se dešava. Takav odgovor na telefonskoj sjednici može značiti i stav o tački dnevnog reda, a to je učešće u radu. Također, u prilogu maila se navodi: “Akta koja treba usvojiti, po navedenom dnevnom redu nalaze se u prilogu dopisa”.

Na to je stigao odgovor iz Dodikovog kabineta: “Nismo saglasni”, što aludira da nije saglasan za usvajanje navedenih akata, odnosno imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke.

Šta je suština ovog poteza Milorada Dodika, odnosno njegovog kabineta? Na stranu priča o imenovanju, odnosno produženju mandata članovima Upravnog vijeća Centralne banke BiH, ali posebna dimenzija je da je Dodik očito prekršio dogovor stranaka iz RS-a i da je učestvovao u radu Predsjedništva.

Uostalom, zbog čega je potrebno “pojašnjenje” iz kabineta Milorada Dodika koliko glasova je potrebno za potvrđivanje odluke. Jer i stav da “nema saglasnosti” je stav, odnosno učešće u radu institucije, a to je kršenje dogovora koji je u RS-u postignut nakon Inzkovog zakona.

“Sjednica je jučer bila zakazana. Iz Dodikovog kabineta smo dobili odgovor da on nije saglasan s odlukom o imenovanju Upravnog vijeća CB. Odluka nije donesena iz tog razloga. Sve ostalo nije naš problem i ne želimo učestvovati u cirkusu koji Dodik priređuje za javnost u RS-u”, kazao nam je Komšić.

Kako saznajemo, Dodik se odazvao na sjednicu nakon nagovora iz OHR-a, a nije slučajno da je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer boravio urpavo u Centralnoj banci BiH.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno