14.9 C
Mostar

VUČIĆ: Izraelsko priznanje Kosova bilo je razočarenje za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je priznanje Kosova od Izraela bilo razočarenje za Srbiju.

Vučić je 10. avgusta prilikom telefonskog razgovara sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom izrazio želju da Srbija sa novim rukovodstvom Izraela unapredi bilateralne odnose.

“Predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će predsednik Hercog i Izrael nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rešavanje, za Srbiju, osetljivog pitanja Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju nakon telefonskog razgovora.

Kosovo je zvanično otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu 14. marta 2021. godine.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Besnik Tahiri tada je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je priznanje Izraela jedno od najvažnijih koje je Kosovo dobilo od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Dogovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova deo je ekonomskog sporazuma u Vašingtonu potpisanog 4. septembra 2020. godine.

Vašingtonskim sporazumom, koji su uz tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, definiše se premeštanje ambasade Kosova i Srbije u Jerusalim po ugledu na Sjedinjene Države.

Srbija svoju ambasadu nije premestila u Jerusalim.

Kako se navodi u saopštenju nakon razgovora sa predsednikom Izraela 10. avgusta, Vučić je dodao i da će razgovor sa predsednikom Hercogom doprineti boljem razumevanju među dvema zemljama.

“Smatramo veoma važnim da Srbija i Izrael, kroz saradnju, daju doprinos političkom i mirnom rešavanju svih sporova, sukoba i otvorenih pitanja”, rekao je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju posle razgovara.

Sagovornici su se saglasili, dodaje se, da ekonomska saradnja između dve države beleži stalan uspon usled povećanih izraelskih investicija.

Kako se navodi, Izrael je jedan od značajnijih investitora u Srbiji, a najvažnije investicije su u oblasti transporta i izgradnji nekretnina.

Dvojica predsednika su konstatovali da postoji dodatni prostor za proširenje saradnje, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, pri čemu bi otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu dalo dodatni impuls ostvarenju tog cilja.

Sagovornici su izrazili interes za unapređenje vojno-ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, kulture, obrazovanja i sporta, dodaje se u saopštenju.

RSE, YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno