15.5 C
Mostar

BLINKEN O ANGAŽMANU SAD-a zbog „agresivne“ Kine

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken promovisao je američku strategiju za produbljivanje azijskih saveza, nudeći jačanje odbrambenog i obaveštajnog rada sa partnerima u indo-pacifičkom regionu koji su sve zabrinutiji zbog „agresivnih akcija” Kine.

Tokom posete Indoneziji, Blinken je, kako je preneo Rojters, rekao je da će se Sjedinjene Države i njihovi saveznici suprotstaviti bilo kojoj nezakonitoj akciji.

„Radićemo sa našim saveznicima i partnerima da odbranimo poredak zasnovan na pravilima koji smo zajedno gradili decenijama kako bismo osigurali da region ostane otvoren i pristupačan“, rekao je Blinken u govoru na jednom univerzitetu.

„Dozvolite mi da budem jasan: cilj odbrane poretka zasnovanog na pravilima nije zaustavljanje bilo koje zemlje. To je zaštita prava svih zemalja da izaberu sopstveni put, bez prinude i zastrašivanja“, naveo je Blinken.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more kao svoje, uprkos nekim preklapajućim zahtevima sa drugim obalnim državama i presudi međunarodnog suda da njena tvrdnja nema pravnu osnovu.

Kao odgovor na Blinkenove navode, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin (Wang Wenbin) rekao je na dnevnom brifingu u kineskoj prestonici da bi SAD trebalo da promovišu saradnju u regionu, umesto da „povlače ideološke linije“.

Blinken je u prvoj poseti jugoistočnoj Aziji otkako je predsednik Džo Bajden (Jo Biden) preuzeo dužnost u januaru, koja ima za cilj jačanje odnosa nakon perioda neizvesnosti oko posvećenosti SAD Aziji pod administracijom Donalda Trampa (Trump), naveo je Rojters.

Blinken je rekao da će Sjedinjene Države ojačati veze sa saveznicima kao što su Japan, Južna Koreja, Tajland i Filipini i pojačati odbrambene i obaveštajne kapacitete sa indo-pacifičkim partnerima, kao i odbranu otvorenog i bezbednog interneta.

Naglasio je, međutim, da se ne radi o nadmetanju između regiona usredsređenog na SAD ili Kinu.

Blinken, koji će ove nedelje takođe posetiti Maleziju i Tajland, rekao je da će Sjedinjene Države raditi na jačanju lanaca snabdevanja i zatvaranju infrastrukturnih jazova u regionu, od luka i puteva do električnih mreža i interneta.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno