15.5 C
Mostar

ĐUKANOVIĆ: Ne isključujem scenario rata u Bosni i Hercegovini

Nacionalizmi koji su doveli do rata početkom devedesetih godina nisu sahranjeni Dejtonskim sporazumom a nacionalisti su do danas nastavili da njeguju iste ideje kao tih godina, koristeći slabosti međunarodne zajednice, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Upitan misli li da je opet moguć rat u Bosni i Hercegovini odgovorio je da „ne bi isključio nijedan scenario“.

„Nacionalizam, kao i devedesetih, nagriza regiju i na snazi imamo ozbiljno provociranje mira. Opasno je što su Evropska unija i NATO jednu sobu u svojoj kući (Zapadni Balkan) prepustili drugima“, rekao je Đukanović za Gradsku televiziju 5. novembra i dodao da je propušteno 26 godina od Dejtonskog sporazuma da se obezbijede pretpostavke za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu.

„Pravljeni su brojni kopmpromisi na štetu Bosne a u korist snažnog nacionalizma“, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, NATO i Evropska unija moraju snažnije da odbrane Zapadni Balkan od malignih uticaja od onih politika „koje žele haos i da ugroze NATO vrijednosti“.

Đukanović je upozorio da je destruktivni potencijal Rusije osnažio.

„Ruska destruktivna politika razmahnula se na Zapadnom Balkanu i destruktivnu oštricu okrenula ka Evropi. Ona vodi rat protiv evropskog jedinstva, dok su se zapadni partneri o svom jadu zabavili“, naglasio je Đukanović.

Ocijenio je da Rusija na Zpadnom Balkanu ima dvije baze – Srbiju i Republiku Srpsku, gdje kroz medije i finansije pokušava da „zatruje medijski prostor i uguši svaki slobodan glas“.

Na djelu je, smatra on, uduženo djelovanje ruskih geopolitičkih interesa i velikosrpskog nacionalizma.

„Velikosrpski nacionalizam u djelovanju prema Crnoj Gori traje u različitim formama a njihova politika ugrožava suverenost susjeda. Pogubna je uloga Srpske pravoslavne crkve kao najmoćnijeg instrumenta prekogranične politike velikosrpskog nacionalizma i sve to se podudara sa ruskim geopolitičkim interesima“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, velikosrpski nacionalizam je nasrnuo na Crnu Goru.

„Ipak su velikosrpski nacionalisti, u ovih godinu dana, polomili zube u Crnoj Gori i tek će ih polomiti“, kazao je Đukanović.

O dočeku Krivokapića u Beogradu

Komentarišući to što je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića dočekao potpredsjednik Vlade Srbije Branislav Nedimović u farmerkama, Đukanović je rekao „nespretno, nesretno i diplomatski skaradno“.

„Doček koji je Nedimović priredio Krivokapiću svakako više govori o njemu i njegovom odnosu prema zastavi, nepoštovanju himne i Vojske Srbije. Ozbiljan faul“, naveo je Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić 2. novembra je stigao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji pri čemu ga je na aerodromu, mimo uobičajenog protokola, dočekao ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Srbije, u farmerkama i kravati.

Iako se premijerka Srbije Ana Brnabić izvinila zbog, kako je navela, greške tokom dočeka Krivokapića u Beogradu, to nije umanjilo oštre reakcije u zvaničnoj Podgorici i Beogradu.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno