15.5 C
Mostar

DODIK NAKON SUSRETA SA ORBANOM: Nastavak odlične saradnje Mađarske i RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik ocijenio je 6. novembra nakon, kako je zvanično najavljeno, “prijateljske posjete” mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj (RS), da ovaj bosanskohercegovački entitet i vlada u Budimpešti “nastavljaju odličnu saradnju”, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

“Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje” istakao je Dodik, koji je u Laktašima kod Banje Luke, na sjeverozapadu BiH, bio domaćin delegaciji Mađarske u kojoj je bio i mađarski šef diplomatije, Peter Sijarto.

Orban se u posjeti BiH zadržao oko dva sata. Delegacija je nakon slijetanja na aerodrom otišla na radni ručak u restoran u Laktašima, na kojem je osim Dodika bio i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a.

Tokom ručka su razmijenjeni pokloni, nakon čega se mađarska delegacija vratila za Budimpeštu.

Sastanak su pratile jake mjere obezbjeđenja, a prilikom dolaska i odlaska delegacije, dio puta kod Aerodroma Banja Luka je bio zatvoren za saobraćaj.

Za posjetu – koja je najavljena samo dva dana ranije, iako se radi o šefu izvršne vlasti članice Evropske unije – nije bilo akreditovanja novinara, a dok je trajala posjeta nije bilo obraćanja predstavnicima medija.

Sa Dodikom nakon Šmita

Uoči dolaska u BiH, premijer Mađarske se 3. novembra sastao sa Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH, saopšteno je iz njegovog kabineta za mađarsku medijsku agenciju MTI.

Orban i Šmit su u kancelariji premijera u Budimskom dvorcu razmatrali situaciju u regionu Balkana, dodaje se u saopštenju.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider najjače stranke u RS-u, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), više puta je izjavljivao da RS ne prihvata imenovanje Kristijana Šmita, ni bilo kakva njegova ovlašćenja.

Nakon Šmitovog obraćanja u Parlamentu BiH 28. oktobra, Dodik je rekao da visoki predstavnik nema nikakav diplomatski status i da će zamoliti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) da nikoga više ne imenuju na ovu poziciju.

Posjeta uoči Eskobarovog dolaska u BiH

Orban se sastao sa Dodikom dan uoči dolaska u BiH Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt Departmenta (State Department).

Eskobar je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) 5. novembra, poručio da će tek naknadno, u konsultacijama sa američkim ambasadorom u BiH, Erikom Nelsonom, odlučiti da li će se sastati sa Dodikom, ali je istakao da je “svaki korak ka potkopavanju Dejtona, uključujući i ono što Milorad Dodik sada radi, jako štetno i veoma destabilizirajuće prema regiji”.

Američki diplomata je naglasio da je korupcija glavni razlog Dodikovih pokušaja slabljenja centralnih institucija u BiH.

“Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini”, istakao je Eskobar.

U razgovoru za RSE, Eskobar uvjerava građane BiH da novog rata neće biti, nakon što su spekulacije o mogućnostima novih oružanih sukoba u BiH aktualiziovne posljednjih mjeseci, nakon što je iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) najavljeno neustavno vraćanje državnih nadležnosti.

Dodik je više puta najavljivao je da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Kojim povodom je Orban došao u BiH?

Kako je ranije navedeno, posjeta je uzvratne prirode. Dodik je u Budimpešti, mađarskoj prijestonici, boravio 23. i 24. septembra.

Dodik je boravio na Demografskom samitu u Budimpešti krajem septembra ove godine, na kojem su lideri zemalja srednje Evrope potpisali zajedničku deklaraciju. U njoj se navodi da imigracija ne bi trebala biti odgovor na pad nataliteta Evropske unije, te su pozvali zemlje članice da porodičnu politiku drže pod nacionalnom nadležnošću.

Prvi put održan 2015. godine, takozvani Demografski samit u Budimpešti održava se svake dvije godine sa ciljem borbe protiv migracija ali i sa poticanjem hrišćanskih parova da rađaju više djece.

Saradnja Dodika i Orbana

Milorad Dodik je za Radio-televiziju RS-a istakao 5. novembra da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost da pomogne Republici Srpskoj te da postoji ideja o zajedničkim projektima Mađarske i RS-a.

Orban i Dodik su se već ranije sastajali. Na sastanku sa tada predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Dodikom, 18. juna 2019, Orban je rekao da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa RS-om.

Orban je tada rekao da Mađari poštuju identitet RS-a i naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i ovog bh. entiteta.

Šef diplomatije Mađarske, Peter Sijarto, bio je u posjeti BiH 5. jula, kada je sa njim stigla donacija od 200.000 doza vakcina protiv korona virusa kineskog proizvođača Sinopharm.

Sijarto je tada donaciju zvanično na aerodromu uručio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

RSE, Foto: SRNA
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno