15.5 C
Mostar

DUŠAN JANJIĆ: Rusija i Dodik nemaju razlog za slavlje

Analitičar Dušan Janjić ide korak dalje, pa kaže da je realno očekivati da dođe do sankcija protiv Dodika, ali i nekih drugih političkih lidera u BiH poput Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Christian Schmidt neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR u BiH.

Ovo se navodi u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.
Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta, a u drugoj verziji rezolucije koja je u ponedjeljak bila u razmatranju, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja.

Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

Janjić kaže da je u diplomatiji poznato da se naprave ustupci, a digne se galama kao da je na djelu nesavladiv sukob. To smo mogli vidjeti i sad, tvrdi on.

„Objektivno treba vidjeti šta je sa Schmidtovim izvještajem. On je cirkulisao i on je faktički osnova na kojoj je doneta odluka o produžavanju EUFOR-ovog mandata. Sama procena je da su mir i stabilnost u BiH ugroženi i da je EUFOR taj međunarodni mehanizam koji može da preseče te procese. Ovdje je veliki ustupak Moskve iz dva razloga. Strateški, interesi Moskve su što više ometati širenje NATO-a i da pokažu što više mogu neefikasnost NATO-a. Ovdje i Moskva shvata da stvari sa mirom ne stoje dobro na Balkanu, sigurno je da se zadovoljila time da se ne spomine nigdje njena, niti uloga Srbije, ali je prihvatila bazičnu ocenu. Drugo, ona je sad omogućila ovo što će se vrlo brzo desiti na sastanku Saveta ministara BiH gde će se usvojiti akcioni nacionalni plan. I to nije nikakva pobeda Dodika“, kaže Janjić.

On navodi da je pitanje šta je Rusija dobila.

„Na prvi pogled dobila je vrlo malo. To je da može da tretira Schmidta kao nelegitimnog. Time je dala alibi za ono što je progutala. Vrlo je indikativno da Rusija nije tražila ni neko posebno odlučivanje i da se vrati kao deo kontakt grupe na Balkan. Tako da je sigurno učinjen neki širi paket kompenzacija koji se odnosi na bezbednost“, tvrdi sagovornik Buke.

On kaže da je normalno da Dodik ovo vidi kao pobedu, ali praktično ovo ne znači ništa, jer, kako navodi, Rezolucija se na bavi mandatom Schmidta i niko nije osporio na papiru Bonska ovlašćenja i mogućnost sankcionisanja.

Cijeli razgovor sa Dušanom Janjićem poslušajte na ovdje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno