36.6 C
Mostar

GLASNOGOVORNICA AUSTRIJSKIH ZELENIH KATEGORIČNO: “Treba reagovati kada Milorad Dodik svojom retorikom prijeti nemirom u regionu”

Ewa Ernst-Dziedzic, glasnogovornica austrijskih Zelenih za vanjsku politiku i ljudska prava izjavila je kako je potrebno reagovati kada Milorad Dodik svojom retorikom prijeti nemirom u regionu.

Ernst-Dziedzic, koja je inače i zastupnica u Nacionalnom vijeću Parlamenta Austrije, istakla je kako je ova zemlja posvećenja miru i stabilnosti u BiH. Dodala je da Austrija ne daje bez razloga najveći kontingent vojnika u našoj zemlji.

“Austrija je decenijama posvećena održavanju mira, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Historijski, ekonomski i, prije svega, kroz lične odnose, usko smo povezani sa multietničkim Zapadnim Balkanom. Nije bez razloga to što Austrija u okviru mirovnog mandata UN-a pruža najveći kontingent vojnika u Bosni i Hercegovini”, rekla je Ernst-Dziedzic.

Ona ističe kako je integritet BiH centralno austrijsko i europsko pitanje, te da je reagovanje na Dodikove najave preuzimanje neminovne odgovornosti.

“Integritet i suverenitet ove zemlje je centralno austrijsko i evropsko pitanje. To ide uz odgovornost koju moramo preuzeti kada radikalni političar poput Milorada Dodika – srpski člana državnog vrha – nacionalističkim provokacijama pokušava posijati nemire u regionu. Moramo podržati ujedinjujuće snage u Bosni i Hercegovini i ponuditi pouzdane evropske perspektive, kazala je ona.

U svom obraćanju, Ernst-Dziedzic oštro je kritikovala i Rusiju, za koju je rekla da podržava srpske nacionaliste, prijeteći da će blokirati redovno odobrenje trupa EU u našoj zemlji, navodi Oslobođenje.

“Umjesto da potpaljivačima predaje šibicu, Moskva bi, kao i EU, trebala nastojati da podrži umjerene snage u regionu kako bi spriječila da dođe do novog konflikta u ovoj krhkoj državi”, istakla je Ernst-Dziedzic.

SB, Foto: fb
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno