28.9 C
Mostar

ESKALACIJA TENZIJA NA KOSOVU: Zapaljen objekat i bačene bombe

Preliminarna istraga pokazuje da Centar za registraciju u Zubinom Potoku nije slučajno izgoreo, već da je to učinjeno namerno, poručio je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti povodom incidenata koji su se prethodne noći dogodili na severu Kosova.

On je potvrdio da su i u Zvečanu bačene dve ručne bombe, na zgradu u kojoj se nalazi Centar za registraciju, dodajući da one nisu eksplodirale.

“Pojedinci ili grupe, kriminalnim aktivnostima ugrožavaju vladavinu prava i javni red u našoj državi i remete mir. Njih jasno ohrabruje i podržava Srbija, naime tamošnji autokratski režim. Nažalost, u očima međunarodne zajednice, Srbija koristi građane Kosova da izazove ozbiljan međunarodni sukob”, napisao je Kurti na svom Facebook nalogu.

Podvukao je da se ovakve radnje neće tolerisati, te da svi moraju poštovati Policiju Kosova.

“Pozivam građane, posebno severno od Ibra, bez obzira da li su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da sačuvaju mir i sarađuju sa institucijama Kosova”, dodao je Kurti.

Dva incidenta zabeležena su na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, zbog recipročnih mera koje je Vlada Kosova uvela 20. septembra za automobile sa registarskim tablicama iz Srbije.

Nepoznate osobe zapalile su Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Inače, u Centrima za registraciju se uzimaju probne tablice koje su vlasnicima automobila sa srpskim tablicama sada neophodne kako bi se kretali na teritoriji Kosova. Takođe, probne tablice se uzimaju i na graničnim prelazima.

„Ove kriminalne radnje najbolje pokazuju šta bi se dogodilo na graničnim prelazima, na Jarinju i Brnjaku, da tamo nisu prisutne Specijalne jedinice Policije Kosova”, napisao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) na svom Facebook nalogu, napominjući da će kosovske vlasti nastaviti sa realizacijom primene odluke o reciprocitetu.

Ministar Svečlja je građane na severu pozvao da poštuju zakone i da ne dozvole da njima manipulišu ljudi koji od novonastale situacije imaju političku ili materijalnu korist.

Kosovski Srbi već šesti dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Radi se o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane), i tako dalje, a one su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno