16.6 C
Mostar

EU TRAŽI DA VLADA RS bez odlaganja povuče ‘zakon o stranim agentima’

Evropska unija (EU) snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče iz procedure “zakon o stranim agentima”, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini u četvrtak, 21. septembra.

Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao “zakon o stranim agentima”, naći će se na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine ovog bh. entiteta zakazane za 26. septembar.

“Evropska unija takođe poziva sve poslanike Narodne skupštine RS da ne glasaju za ovaj Nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente”, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije podsjećaju da “organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane zvaničnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona”.

Delegacija naglašava da ih upravo zato “autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike”.

Podsjećaju i na izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizovala kleveta, koja je, kako navode, već imala “zastrašujući efekat na slobodu govora u Republici Srpskoj”, i da je bi najavljeno usvajanje Nacrta zakona približilo RS autoritarnim režimima.

“Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti sa više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija”, kažu iz EU.

Upozoravaju da je ovaj pravni akt u suprotnosti sa određenim prioritetima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti tokom pregovora za pristup EU, konkretno onim koji govore o civilnom društvu i o slobodi izražavanja i medija, te da će ovo “vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za BiH”.

Nacrt zakona, koji je prema istraživanju Radija Slobodna Evropa blizak ruskom rješenju iz 2012. godine, već ranije je naišao na osude Delegacije EU, Ambasade SAD u BiH, kao i Venecijanske komisije Savjeta Evrope.

On predviđa posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatno registrovanje i slanje finansijskih izvještaja.

Entitetski ministar pravde će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada.

Prema analizi organizacije Transparency International BiH, zakonsko rješenje nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u RS.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno