23.8 C
Mostar

EUROZASTUPNICI POZVALI EU I OHR: Urazumite vodstvo Republike Srpske

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu uputilo je pismo visokom predstavniku (OHR) u Bosni i Hercegovini(BiH) Christianu Schmidtu i visokom predstavniku Evropske unije(EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.

U pismu su izrazili duboku zabrinutost zbog dešavanja u BiH i, kako su naveli, koracima koji vode ka secesiji entiteta Republika Srpska(RS). Naglasili su da to ugrožava mir u cijeloj regiji te pozvali na upotrebu tzv. Bonnskih ovlasti koje ima OHR.

“S dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija u BiH, a koje se konkretno odnose na nedavne korake prema secesiji Republike Srpske praćene militarizacijom policijskih snaga u entitetu i njihovim vježbama sa vojskom susjedne Srbije”, navodi se u pismu kojeg su potpisali Tineke Strik (Evropska pučka stranka – EPP), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Socijalisti i demokrati – S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Zeleni/EFA), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Köster (S&D) i Klemen Grošelj (Renew).

Osam europarlamentaraca je ocijenilo da su protekli mjeseci obilježeni povećanim napetostima “zbog neustavnog nelegitimnog pokušaja da se blokiraju sve institucije na državnom nivou” te navelo da “tu blokadu provodi srpski član Predsjedništva BiH” Milorad Dodik.

U pismu se naglašava da je Narodna skupština Republike Srpske najavila “glasanje bez presedana koje je nelegalno i neustavno i kojim se krši Daytonski mirovni sporazum.

Riječ je o glasanju o povlačenju suglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“To je direktna prijetnja miru u BiH te Zapadnom Balkanu kao cjelini,” smatraju potpisnici pisma.

Između ostalog navode da se u posljednje vrijeme riječ “rat” prečesto upotrebljava diljem Balkana, a u kontekstu BiH i Kosova te da je svim tenzijama “zajednički imenitelj Srbija kao pokretač i pristalica tzv. srpskog sveta”.

“Pozivamno OHR i EU da pošalju jaku i po mogućnosti zajedničku poruku i oštro osude glasanje (u Narodnoj skupštini Republike Srpske) te da ga proglase nelegalnim. Dalje, vjerujemo i očekujemo da će EU i OHR u narednoj sedmici upotrijebiti sav mogući diplomatski utjecaj, u konačnosti i OHR-ove Bonske ovlasti, kako bi urazumili nacionalističke snage u političkom vodstvu RS”, navodi se u pismu.

“Pitamo i Visokog predstavnika EU i OHR, koje konkretno mjere, uključujući sankcije i smjene odgovornih, su uzete u obzir kako bi se očuvali teritorijalni integritet BiH i mir u regiji”, navodi se u pismu osam zastupnika u Evropskom parlamentu.

Naglasili su da je dužnost evropske vojne misije EUFOR Althea u BiH da očuva teritorijalni integritet BiH.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno