23.8 C
Mostar

SUSRELI SE NIKŠIĆ I IZETBEGOVIĆ: Iskoristiti međunarodne veze kako bi u fokus stavili krizu u BiH

Predstavnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) danas su u Parlamentarnoj skupštini BiH održali sastanak o temi komuniciranja aktuelne političko-sigurnosne situacije u okvirima evropskih institucija, piše Klix.

Ovo je bila prilika da predstavnici Stranke demokratske akcije budu upoznati o uspostavljenom koordiniranom zajedničkom djelovanju Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke na nivou institucija Evropske unije, saopćeno je.

“Preciznije, dogovoreno je da se iskoriste partnerstva i utjecaji koje stranke imaju u Evropskom parlamentu i drugim EU institucijama, kako bi se u fokus stavile teme koje su u vezi s trenutnom krizom u Bosni i Hercegovini, koja više nije prosto politička, već i ozbiljna sigurnosna prijetnja”, naveli su iz SDP-a.

Podsjećamo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je članica Partije evropskih socijalista, dok je Naša stranka članica Saveza liberala i demokrata za Evropu.

“Ostavljajući u ovom trenutku po strani političke razlike, Stranka demokratske akcije, kao članica Evropske pučke stranke (EPP), pozvana je na otvorenu saradnju po pitanju komuniciranja s međunarodnim akterima, na šta je pozitivno odgovoreno. U SDP-u smatraju da ukoliko sve stranke članice različitih evropskih političkih porodica iskoriste svoje kontakte da komuniciraju poruke u interesu države Bosne i Hercegovine, to će zasigurno rezultirati jasnijom slikom o razmjerama trenutne krize, pozicijama aktera i sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat se očekuje konkretan odgovor međunarodne zajednice u skladu s njihovim pravima i obavezama”, zaključili su.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Nermin Nikšić i Bakir Izetbegović te zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Denis Bećirović, Saša Magazinović i Halid Genjac.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno