13.8 C
Mostar

ESCOBAR PRENIO KOMŠIĆU: Ne postoji nikakva mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabirelom Escobarom, piše Klix.

Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh.entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS, koji vode ka eskalaciji. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije gospodina Dodika neće nasjedati te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što Sjedinjene Američke Države podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru, u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te rekao da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno