36.6 C
Mostar

GUARDIAN: Zvaničnici EU rade na ispravljanju “Inzkovog zakona” kako bi smirili potencijalni sukob

Britanski Guardian tvrdi da visoki zvaničnici Evropske unije rade iza kulisa na ispravljanju “Inzkovog zakona” zbog toga što “rizikuje ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba”.

Ovaj list navodi da su EU zvaničnici privatno zaključili da izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, predstavlja rizik po mir u regionu. Pojašnjavaju da od donošenja zakona zvaničnici iz Republike Srpske bojkotuju državne institucije, a da član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, zbog “Inzkovog zakona” pokreće i povlačenje Srba iz institucija BiH.

Iako je međunarodna zajednica osudila Dodikove poteze, oni ističu da su procurili zapisi koji otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi zaključio da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko odgovoran za trenutnu krizu, kao i delegitimizaciju ureda visokog predstavnika.

“Iako se Inzkov zakon ne može osporiti s tačke gledišta suštine prava, problematična je činjenica da je nametnut posljednjeg dana njegovog mandata. Posebno što je tako važna odluka trebala biti zasnovana na temeljnoj debati u koju bi svi bili uključeni. Sada je pitanje kako to ispraviti”, rekao je Varhelyi tokom sastanka 25. novembra.

List ističe da je Varhelyi, koji je Mađar i blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao kolegama zvaničnicima u EU da je bošnjačko rukovodstvo pokazalo spremnost da se ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona.

Oni zatim podsjećaju na okolnosti sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva i Bonske ovlasti, a koje je Inzko iskoristio nametanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Osim toga, ističu da se u zapisniku vidi da Varhelyi vjeruje kako postoji izlaz iz trenutne krize i navode da je on odobrio posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj je podržano povlačenje nadležnosti.

Varhelyi je rekao i da je postupanje s izmjenama zakona o genocidu u Srebrenici od vitalnog značaja da bi Dodik priznao novog visokog predstavnika.

foto: screenshot
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno